На всеки 30 секунди умира недоносено бебе

17 ноември е световен ден на преждевременно родените деца.

17.11.2012 | 17:39
На всеки 30 секунди умира недоносено бебе

Всяка година се раждат около 15 милиона недоносени бебета по цял свят. Недоносено е бебето, родено преди 37-та седмица от бременността. Цифрата се увеличава в почти всички страни по света, сочат официалните данни на здравните организации. Преждевременното раждане е втората най-честа причина за смъртност при децата до петгодишна възраст.

В световен мащаб всяка година умират около 1.1 милиона недоносени бебета.

В България всяко десето дете се ражда преди 37-та седмица от бременността, а общият брой на недоносените бебета е 7000 на година.

Експертите предупреждават, че са необходими още изследвания на причините, които водят до преждевременно раждане.

Учени от 39 развити страни считат, че броят на недоносените бебета може да бъде намален, но с едва 5%, ако бъдат прекратени инвитро процедурите за многоплодни бременности.

В развиващите се страни голяма част от по-рано родените бебета умират заради липса на така важните медицински грижи веднага след раждането.

Въпреки че са необходими още проучвания на причините за преждевременното раждане, има мерки които могат да бъдат взети още сега. Такива са например, спиране на тютюнопушенето, насърчаване на едноплодни бременности чрез инвитро процедури, редуциране на планираните раждания с цезарово сечение преди термина, освен ако няма медицински причини и други.