Деветима художници възкресиха "Дъга"

Изложба и луксозен албум с комикси напомнят за легендарното българско списание.

08.11.2012 | 13:29
Деветима художници възкресиха

"Дъга" - легендарното списание с комикси, с което израснаха три поколения българи - бе възкресено поне временно с изложбата "Над дъгата", събрала деветима от художниците от оригиналната поредица. Рисунките им са изложени в столичната галерия Alteronics Light, за откриването на 5 ноември се събраха стотици хора.

Успоредно с експозицията бе отпечатан и едноименен луксозен албум с осем комикс истории, нарисувани специално за случая. Сред тях е и "Дамга" на Петър Станимиров, която преди месец спечели наградата "Най-добър класически комикс" на престижния фестивал на комикса в Белград. Тиражът на албума е ограничен, а първите сто бройки са подписани от авторите.

Деветимата съавтори са Петър Станимиров (помним го от поредицата "Бубачко" в "Дъга"), Николай Додов ("Дарко"), Сотир Гелев ("Билбо Бегинс"), Евгений Йорданов ("Добромир"), Румен Чаушев ("Алиса"), Росен Манчев ("Ян Бибиян"), Владимир Коновалов, Димитър Стоянов-Димо и Пенко Гелев.

Списание "Дъга" се появи през 1979 година и продължи да излиза до 90-те, отпечатвайки 42 броя и достигайки тиражи от порядъка на 300 000 бройки (повече за него и за българския комикс четете тук). В последните години се подхвърлят идеи за възкресяването му, но за момента – без конкретни планове.

Изложбата "Над дъгата" е в галерия Alteronics Light (ул. Шести септември 13) до 20 ноември.