Българин обвини Феликс Баумгартнер, че му е откраднал скока

67-годишният Иван Трифонов e 4-кратен рекодьор на "Гинес".

17.10.2012 | 11:47
Българин обвини Феликс Баумгартнер, че му е откраднал скока

Българинът Иван Трифонов, който живее във Виена, обвини Феликс Баумгартнер, че му е откраднал идеята за скока от ръба на космоса. В неделя австриецът скочи от 39 километра, счупи звуковата бариера и постави три световни рекорда в парашутизма.

Трифонов обяви пред австрийския вестник "Курир", че идеята си е негова, той я е казал на Баумгартнер през 2005, но парашутистът само си записал данните и изчисленията и никога повече не му се обадил.
"Радвам се на успеха на Баумгартнер“, казва роденият в България Трифонов, но добавя, че това е бил негов проект, който не е осъществен заради липса на финансиране.  „Сега трябваше да гледам как Феликс представя моя проект като свой", допълва българинът.

Трифонов тренирал за скок от ръба на стратосферата години наред. Той обаче възнамерявал да достигне височина от 50 километра  - с 11 повече от Феликс, и оттам да скочи. Нарекъл проекта си "Мисия Уран". Обсъждал го с руски космонавти още през 1992. Нуждаел се от 6.5 млн. евро, за да реализира плана си, докато Баумгартнер похарчи 50 млн. евро, уточнява Трифонов.

"Три пъти се молих на "Ред Бул" последният път беше през 2002, но и трите пъти получих отказ", допълва българинът. През 2005 той влязъл в контакт с Баумгартнер. Срещнали се в Залцбург. "Феликс си преписа всичките ми изчисления и адреса ми. Условието беше да ме вземе като консултант. Той ми каза: "Скоро ще ти се обадя", но не изпълни обещанието си. Разчитах на честността му. Това обаче беше голяма грешка", жалва се Трифонов.

В края на годината му изпратил коледна картичка с въпроса кога ще реализират проекта. Австриецът обаче му отговорил, че няма нужда от него. По-късно Трифонов научил от медиите, че Феликс все пак ще осъществи проекта.

Роденият в България 67-годишен виенчанин е 4-кратен рекодьор на "Гинес". Той е вписан в книгата с рекордите като първия човек, прелетял с въздушен балон над Средиземно море, първия, стигнал с балон до Северния и Южния полюс, както и първия, изпълнил полети с балон над Кремъл, над Йерусалим и над Китайската стена.

"Идеята за скок със свободно падане от стратосферата датира отпреди повече от 50 години - отвърнаха от спонсора "Ред Бул", цитирани от в. "Курир". - През годините "Ред Бул" и Феликс Баумгартнер разгледаха множество проекти, включително и на г-н Трифонов. Неговата концепция обаче изглеждаше неубедително и изобщо не е разработвана."

Първоначално трябвало Трифонов да присъства лично на старта в Розуел (САЩ). "Вече си бях извадил дори виза. Тогава изведнъж ми казаха, че няма достатъчно място. Вероятно се уплашиха, че ще се разбере, че не Феликс е основоположник на проекта", обяснява Трифонов.