Европа може да се срине, предупреждава Ханс-Дитрих Геншер

Бившият външен министър на Германия се опасява, че Старият континент може да загуби значението си.

13.10.2012 | 12:23
Европа може да се срине, предупреждава Ханс-Дитрих Геншер

Европа може да се срине, като изцяло изгуби значението си.Това предупреждава бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер.

Опитът му в политиката е споделен в книга, която излиза и на български език.

 „Ханс-Дитрих Геншер един от най-значимите германски политици през последните десетилетия,” коментира пред Bulgaria ON AIR Петер-Андреас Бохман от фондация „Фридрих Науман” . – „Той има голям принос за това, че падна стената между Западна и Източна Германия. Той е архитектът на обединението на Германия заедно с Хелмут Кол, който беше федерален канцлер. Той допринесе за изграждането на свободата и просперитета в Германия, за което германците са много благодарни.

Във времена, наситени на напрегнати, драматични събития от партиен и вътрешен политик-Геншер се превърна в актьор на световната политика. Заслугата му се състоеше най-вече в трайното укрепване на влиянието и престижа на Федералната република в международната политика. Неговите заслуги са разказани в книга, която излиза и на български език.

"Ханс-Дитрих Геншер. Биографията" е написана от известния дипломат Ханс Дитер Хойман.

„За Германия България винаги е била относително важна страна,” коментира Петер-Андреас Бохман от фондация „Фридрих Науман”. -  „Много българи тук говорят немски език. Много българи са учили в бившата ГДР, но и сега в Федерална република Германия. Българските студенти в нашата страна са втората по големина група чуждестранни учащи. Така че може да се каже, че връзките между България и Германия са добри.”