Кризата влияе негативно и на консумацията на кафе

Едни от най-големите любители на кафето в Европа- Италия и Испания, са намалили вноса на ценната суровина заради дълговата криза, показват данни на Международната организация на кафето.

10.10.2012 | 15:22
Кризата влияе негативно и на консумацията на кафе

Европейската кризата е успяла да окаже влияние дори върху ежедневни навици, като пиенето на кафе. Две от най-големите вносителки на кафе в Европа- Италия и Испания, са намалили заявките към външни търговци за доставки на суровината, заради дълговата криза, показват данни на Международната  организация на кафето.
Европейците все още са на първо място по консумация на кафе в света, но продажбите в Испания и Италия забележимо намаляват.

„Те внасят с 2-3% по-малко,“ коментира Роберио Силва от Международната  организация на кафето.- „Германия е силен пазар за нас, както и Франция. Кризата с потреблението се наблюдава предимно в Испания и Италия.“
Интересен факт е, че най-големите потребители на кафе в Европа не са италианците, а финландците, които по данни на Euromonitor консумират по 8.4 килограма на човек годишно. За сравнение германците потребяват по 4.7 килограма на човек годишно. Италианците са назад в класацията с консумация от едва 2.7 килограма, докато испанците изпиват по килограм и половина на човек.

Според специалистите от Международната организация на кафето любителите на кафе променят и начина, по които пият ободряващата течност. Някои вече предпочитат да си правят кафе вкъщи, вместо да оставят парите си в заведенията. Въпреки тази тенденция специалистите са оптимисти.

„Хората винаги ще могат да отделят по едно евро за кафе,“ коментира Енцо Серани, клиент на кафене в Рим.