Ядяща мозъка амеба уби 10 души

Naegleria fowleri причинява смърт в 98% от случаите на инфекция.

09.10.2012 | 15:12
Ядяща мозъка амеба уби 10 души

Ядящата мозъка амеба Naegleria fowleri е причинила смъртта на поне 10 души в най-населения пакистански град Карачи от началото на май тази година. Това съобщиха представители от Международната здравна организация.

Има съмнения, че жертвите са дори повече, но не са отчетени, тъй като жителите не са запознати с болестта, а пакистанските болници са претъпкани и не могат да приемат всички пациенти.

Naegleria fowleri, която влиза в организма при попадане на заразена вода в носа, причинява смърт в 98% от случаите на инфекция. Тя достига до мозъка  през мембраната в носната кухина. Началните симптоми са главоболие, схващане на врата, треска и стомашни болки. Смъртта обикновено настъпва от пет до седем дни след инфектирането.

Властите в Пакистан планират кампания за популяризиране на опасността от Naegleria fowleri сред здравните работници и населението.

„Хората трбва да избягват попадането на вода дълбоко в ноздрите и внимателно да проверяват дали водата която използват за нуждите си е достатъчно чиста. Тези, които усетят някой от симптомите трябва незабавно да потърсят медицинска помощ“  обяснява доктор Мусла Кан. Той е директор на клона на Международната здравна организация, който отговаря за ранното предупреждение за болести в Пакистан.

Най-често Naegleria fowleri се хваща при плуване в заразена вода. Доколкото е известно обаче, последните жертви не са се заразили по този начин, затова властите в Карачи проверяват качеството на водата за домакински нужди в различни райони в града.