Българин спечели голямата награда на BBC за кратък разказ

Мирослав Пенков бе отличен за "На Изток от Запада" в ожесточена конкуренция, печели и 18 745 евро парична премия.

03.10.2012 | 08:15
Българин спечели голямата награда на BBC за кратък разказ

Младият български писател Мирослав Пенков спечели голямата международна награда на BBC за кратък разказ (the BBC International Short Story Award) за своя "На Изток от Запада". Името на победителя бе оповестено снощи на специална церемония в Лондон, предавана пряко по Radio 4.

Заедно с наградата Пенков получава парична премия от 15 000 лири (18 745 евро). На второ място журито класира южноафриканската писателка Хенриета Роуз-Инис, за която остана поощрителната награда от 2 500 лири. Пенков бе предпочетен пред много престижни имена, включително Дебора Ливи, номинирана за тазгодишната британска литературна награда Booker, и бившия носител на наградата Джулиан Гъф. През тази година премията на BBC, която поначало е за британски автори, бе отворена и за чуждестранни писатели в чест на Олимпийските игри в Лондон.

Членовете на журито обявиха, че са гласували единодушно за разказа на Пенков, действието в който се развива в България по време и след края на Студената война. Според решението им "На Изток от Запада" "изследва трудностите на любовта, взаимоотношенията и идентичността в един регион, наситен с конфликти".

"Исках да напиша разказ за онези българи, които... бяха откъснати от страната ни, и които неизбежно ще загубят - ако още не са го загубили - чувството, че са българи", обясни след връчването на наградата Пенков. "В същото време исках да напиша разказ и за себе си, запратен в Америка и по много начини самотен, отделен с огромно количество вода от хората, които обичам".

През тази година до финалната селекция за наградата бяха допуснати 10 творби:
- Escape Routes от Люси Колдуел
- The iHole от Джулиан Гъф
- Even Pretty Eyes Commit Crimes от М. Дж. Хайлънд
- The Goose Father от Крис Ли
- Black Vodka от Дебора Ливи
- East of the West от Мирослав Пенков
- Sanctuary от Хенриета Роуз-Инис
- In the Basement от Адам Рос
- Before he Left the Family от Кари Тифани
- A Lovely and Terrible Thing от Крис Уомърсли.

Всеки от десетте разказа бе прочетен по националното британско Radio 4 в последните две седмици. След това Пенков е поканен за участие и на престижния Челтнъмски литературен фестивал на 7 октомври.

ПОВЕЧЕ за Мирослав Пенков и за новото лице на българската литература можете да прочетете тук.