Джереми Кларксън спечелил 4.6 млн. евро за година

Водещите на Top Gear подписаха нов договор с BBC, завръщат се на екран със специално коледно издание.

02.10.2012 | 17:45
Джереми Кларксън спечелил 4.6 млн. евро за година

Звездата от Top Gear Джеръми Кларксън е спечелил с над 1 млн. британски лири повече през тази година, съобщи The Guardian. Водещият на знаменитото автомобилно шоу по BBC е припечелил от предаването над 3.15 млн. лири (3.95 млн. евро). Огромната част от тях идва от изплатения дивидент от Bedder 6 – съвместното дружество с BBC, което изработва и продава предаването. В тази сума не се включва специалният "хонорар за талант", който британската национална телерадиокомпания му плаща – около 500 000 лири годишно.

С това общият доход на Кларксън достига 3.65 млн. лири (4.57 млн. евро), което го прави в най-добре платеният човек в ВВС във време, когато корпорацията се старае всячески да ограничи заплатите на другите си водещи лица.

Рекламните приходи от предаването (чийто 19-и сезон се очаква в самото начало на 2013 година, предшестван от специално коледно издание) са нараснали с около 5% през тази финансова година, достигайки до 15.9 млн. лири. Други 42.5 милиона са дошли от продажбата на Top Gear в чужбина, както и от DVD, сувенири и други артикули.

Наскоро Кларксън и другите двама водещи, Ричард Хамънд и Джеймс Мей, продължиха договорите си за минимум още три години. Занапред те ще получават директно процент от продажбите на предаването, вместо дивидент от Bedder 6.