Невидима изложба показва галерия в Лондон

В експозицията са плоча, на която Анди Уорхол стъпил неволно, и празен лист, в който Том Фридман "често се взирал".

18.05.2012 | 18:02
Невидима изложба показва галерия в Лондон

Първата в историята изложба на невидими произведения на изкуството ще бъде открита от известната лондонска галерия Хейуърд през юни. Необичайната сбирка ще включва творби на популярни имена като Анди Уорхол, Ив Клайн и Йоко Оно.

В изложбата, наречена „Невидимо: Изкуство за незримото 1957 – 2012“, са включени празна плоча, платно, нарисувано с невидимо мастило, и невидим лабиринт.

Ще бъдат показани работи и документи на френския художник Ив Клайн, на когото през 1950 първо хрумнала идеята за невидимо изкуство и за „архитектура от въздух“.

Анди Уорхол ще се включи с "Невидима скулптура", датираща от 1985. Това е една съвършено празна плоча, на която обаче Уорхол веднъж стъпил неволно и по този начин, както твърди сам, й предал част от аурата си.

Сред експонатите е също „1000 часа на наблюдение“  - празно парче хартия, в което художникът Том Фридман твърди, че се взирал често в продължение на пет години. Фридман ще се включи и с „Неозаглавено“, представляващо празно място, прокълнато от вещица.

„Нашата изложба подчертава, че изкуството не е свързано само с материалното, а с това да събудим въображението си. Точно това предизвикват работите на художниците, които сме събрали“ обяснява директорът на галерията Ралф Ругоф.

Удоволствието да се насладят на собственото си въображение ще струва на посетителите по 8 лири (10 евро).