Слуховете за смъртта на Маркес са силно преувеличени

Измислицата за кончината на писателя тръгнала от фалшив акаунт на Умберто Еко в Twitter.

15.05.2012 | 07:46
Слуховете за смъртта на Маркес са силно преувеличени

Фалшив слух за смъртта на нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес обиколи мълниеносно социалните мрежи в понеделник вечер и дори се появи в дописки на официални издания, включително и български. Колумбийски медии обаче потвърдиха, че 85-годишният автор на "Сто години самота" си е жив и здрав. The Huffington Post описа цялата история със заглавието на другата най-прочута книга на Маркес - "Хроника на една предизвестена смърт".

По всичко личи, че слухът е тръгнал от фалшив акаунт в Twitter на името на италианския писател Умберто Еко. Вчера от него е пуснато съобщение, че вестта за смъртта на Маркес всеки момент ще бъде официално обявена от роднините му. За броени часове "новината" се разпространи навсякъде в Twitter и Facebook. Тя дори предизвика отзив от Twitter-акаунта El Gabo, за който се смята, че е на самия Маркес. "И какво, ако сега кажем, че и Умберто Еко е умрял? Това е фалшив акаунт", писа El Gabo.

Хайме Банфи, близък приятел на писателя и директор на неговата фондация, официално потвърди, че историята е измама, и призова почитателите на Маркес да не вярват на слухове.