От Ридли Скот до Батман: петте най-чакани филма на лятото

Колин Фарел замества Шварценегер в римейка на "Зов за завръщане", поредицата за Борн продължава без Мат Деймън.

13.05.2012 | 12:59
От Ридли Скот до Батман: петте най-чакани филма на лятото

Всеки знае, че най-добрите филми обикновено излизат в края на годината - вероятно за да са още свежи в паметта на хората, които присъждат "Оскарите". Но зрелищните, касовите ленти се пазят за лятото - най-активния киносезон. А това лято, както изглежда, Холивуд ще надмине себе си. Петте най-очаквани ленти според Bulgaria On Air:

ПРОМЕТЕЙ (Prometheus). След вече древните "Пришълецът" и "Беглец по острието" Ридли Скот упорито отказваше да се върне към фантастичния жанр, но най-сетне отстъпи и резултатът е "Прометей" - нещо като предистория на "Пришълецът", в която земни изследователи смятат, че са открили ключа към тайнствения произход на човека. Вместо това се оказва, че са открили ключа към най-лошия му кошмар. Шведското откритие от трилогията "Милениум" Нуми Рапас изпълнява едната главна роля, в другата ще видим Майкъл Фасбендер (X-Men и Inglorious Basterds). В титрите ще видите и имено на Шарлийз Терон, но нещо ни подсказва, че тя няма да оцелее до финалните надписи.

Бюджет: 105 млн. долара

Премиера в България: 1 юни

НЕВЕРОЯТНИЯТ СПАЙДЪРМЕН (The Amazing Spider-Man). Останалата част от света не спира да се удивлява на изумителната способност на американците да се развличат науморно с едни и същи комикси. От предишната екранизация на Спайдърмен (в три серии) ни делят по-малко от десет години, но режисьорът Майкъл Уеб явно е преценил, че това е повече от капацитета на щатската публика да помни. В резултат от 3 юли ще ни връхлети чисто нов Човек-паяк, в изпълнение на изгряващата английска звезда Андрю Гарфийлд. Историята е проста: момче се сдобива с паранормални способности след инцидент с паяци в лаборатория. Не, изобщо не ни звучи познато. Твърди се обаче, че новият прочит е по-близо до оригиналната концепция на комикса - необичайно съчетание между могъществото на супергероя и непохватността на един неуверен тийнейджър. Ще разберем със сигурност през юли, но едно е ясно отсега: филмът ще е зрелищен.

Бюджет: 250 млн. долара

Премиера: 13 юли

ЧЕРНИЯТ РИЦАР: ВЪЗРАЖДАНЕ (The Dark Knight Rises). С предишните си две ленти за Батман режисьорът Кристофър Нолан направи истинска революция - показа, че екранизация по комикс може да има смисъл, дълбочина и дори художествени качества. Не е чудно, че третата част се чакаше с такова нетърпение.

Действието започва осем години след края на "Черният рицар", Батман още се укрива от закона за престъпления, които не е извършил, и се сблъсква с нов злодей. Нолан е запазил основния екип: Крисчън Бейл като Батман, Майкъл Кейн като верния му Алфред, Морган Фрийман като майстор Фокс и Гари Олдман като полицейски комисар. Към тях сега се присъединяват две очарователни нови лица - носителката на "Оскар" Марион Котийар ("Генезис") и познатата ни от дузина романтични комедии Ан Хатауей ("Дяволът носи Прада").

Бюджет: 240 млн. долара

Премиера: 27 юли

ЗОВ ЗА ЗАВРЪЩАНЕ (Total Recall). Един обикновен работник от бъдещето се подлага на имплантиране на фалшиви спомени, понеже животът му е скучен. В резултат се озовава на Марс като преследван от всички таен агент, без никаква представа кое от онова, което помни, е истина, и кое - не. Ако ви звучи познато, не се притеснявайте - това е просто римейк на паметния екшън от 1990 с Арнолд Шварценегер и още неизвестната Шарън Стоун. Тук ги заместват Колин Фарел и Кейт Бекинсейл, освен тях ще видите Джесика Бийл и Бил Най. Ако се съди по някои намеци на режисьора Лен Уайзман, в епизодичните роли може да се появят и други прочути имена (самият Шварценегер?).

Бюджет: 200 млн. долара

Премиера: 8 август

НАСЛЕДСТВОТО НА БОРН (The Bourne Legacy). Четвъртата серия на трилогиите обикновено се оказва, меко казано, разочароваща (спомнете си "Индиана Джоунс", "Терминатор" или "Карибски пирати"). Но поредицата за Борн, по романите на Робърт Лъдлъм, може и да наруши правилото. Борн вече го няма - Мат Деймън, който изпълняваше ролята в първите три части, се отказа от продължението - но мястото му е заето от също толкова опасен и подготвен убиец на име Арън Крос (Джеръми Ренър от "Войната е опиат"). Той, естествено, трябва да се изправи срещу свръхсекретната служба, която го е създала. В поддържащите роли са Едуард Нортън (като злодей), Албърт Фини и Джоан Алън.

Бюджет: 150 млн. долара

Премиера: 31 август