Повече чужди медии пробиват цензурата в Северна Корея

Комунистическата държава традиционно оглавява класации за най- ограничена свобода на медиите.

11.05.2012 | 09:01
Повече чужди медии пробиват цензурата в Северна Корея

Правителството на Северна Корея все повече се затруднява да държи „тотален монопол“ върху информационните канали в страната, а севернокорейците осъзнават, че „светът се променя“. Достъпът до чуждестранни канали на информация като телевизия и DVD в Северна Корея става все по-лесен,сочат данните от доклад за медийната свобода, цитиран от BBC.
В проучването са участвали 250 севернокорейци, повече от които бежанци и по-малко туристи. Северна Корея традиционно оглавява класации за най-ограничена свобода на медиите. Севернокорейците все по-малко се страхуват да обменят информация, става ясно от доклада, поръчан от американското правителство.
Над половината от запитаните съобщават, че са гледали чуждестранно DVD. Най-популярните чужди DVD-та в Северна Корея са драмите. В пограничните райони с Китай една трета от запитаните твърдят, че са гледали външни телевизионни продукции. Чуждестранните радиостанции се запазват като „важен източник на външна информация в реално време“, става ясно от доклада.
Тези, които разполагат с повече финанси и влияние, разбираемо имат повече достъп до външни източници на информация. В последно време се наблюдава тенденция на внос на информационни предаватели като компютри, нелегални китайски мобилни телефони, USB устройства и други, като притежателите им са по-заможни хора.