Тест за рисуване изчислява риска от инсулт

Тестът успява да улови скрито увреждане на кръвоносните съдове в мозъка, когато няма други очевидни симптоми на заболяването.

09.05.2012 | 18:08
Тест за рисуване изчислява риска от инсулт

Най-обикновен тест за рисуване може да предскаже риска от смърт след инсулт при възрастни мъже. Това сочи изводът от изследване, публикувано в списание BMJ Open. Инструкцията към теста е мъжете да свържат с линии по възходящ ред числа, написани разбъркано върху лист хартия. Важно е тестът да се проведе, когато мъжете са здрави. Рискът от инсулт зависи от бързината, с която мъжът свързва числата. Колкото по-бавно го прави, толкова по- голям е рискът. Изследването е направено сред 1000 мъже на възраст между 65  и 75 години. Данните са събирани над 14 години. При тези с резултат на времето в долната третина вероятността от смърт след удар е три пъти по- висока в сравнение с тези, които са в горната третина.

От 155 мъже, получили удар, 22 са починали след месец или над половината след около две години и половина. Според лекарите, провели проучването, тестът успява да улови скрито увреждане на кръвоносните съдове в мозъка, когато няма други очевидни симптоми на заболяването.

„Проучването е интересно, защото предполага, че може да са налице ранни изменения на мозъка, които излагат определена група хора на по-голяма риск с фатален край,“ отбелязва пред BBC д-р Клер Уолтън.

Въпреки че са необходими допълнителни проучвания, тестът има потенциал да отсее тези, които са в най-висока степен застрашени от фатален удар и да бъдат взети превантивни мерки, коментират лекарите. „Провеждането на теста е много просто, лесно достъпно и евтино и може да се използва при прегледа на пациента, наред с измерването на кръвното налягане, например,“ коментира д-р Бернис Уилберг от университета „Упсала“, Швеция. Над 150 хиляди души умират от инсулт всяка година.