Всеки шести случай на рак е предотвратим с ваксина

Над милион души ежегодно стават жертва на болестта заради напълно излечимо друго заболяване.

09.05.2012 | 16:32
Всеки шести случай на рак е предотвратим с ваксина

Лечими инфекции са причина за около една шеста от раковите заболявания в света, твърди ново изследване. От 7.5 милиона смъртни случая от рак през 2008, милион и половина са резултат от предотвратими или подлежащи на лечение заболявания.

Основните причинители на тези инфекции са човешкият папилома вирус (HPV), хелиобактер пилори и вирусите на хепатит B и C. Само те са отговорни за 1.9 милиона случая на рак - предимно на стомаха, черния дроб и маточната шийка.

Половината от причинените от инфекция онкологични заболявания при жените засягат шийката на матката, а при мъжете 80% са на черния дроб, стомаха и дебелото черво.

 „Инфекциите, причинени от определени вируси, бактерии и паразити, са едни от най-разпространените лечими причинители на рак... Прилагането на съществуващите методи за лечението им, като ваксини или антимикробни лечения, могат да имат значим ефект върху намаляването на заболеваемостта в светоен мащаб“, пише в доклад, публикуван в списание Lancet. Той е изготвен от д-р Катрин де Мартел и д-р Мартин Плъмър от Международната агенция за проучване на ракови заболявания в Лион.

„След като вече има ефективни и сравнително достъпни ваксини за някои от вирусите, увеличаването на тяхната популярност и прилагането им трябва да бъдат приоритет за здравните системи на всички държави“, коментира резултатите от изследването д-р Гударц Данаей от Харвардската школа по обществена медицина.