Кърито помага срещу рак

Прословутата индийска подправка усилва ефекта от химиотерапията, откриха британски изследователи.

07.05.2012 | 15:08
Кърито помага срещу рак

Кърито е не само незаменим компонент от индийската кухня, но и ефикасно средство за борба с рака на червата, установиха британски учени. Куркуминът, който дава жълтия цвят на подправката, може да усили ефекта на химиотерапията и да спомогне за убиването на повече ракови клетки. Съставката отдавна е известна със силния си противовъзпалителен ефект, освен това е и антиоксидант.

Предстои ново двугодишно съвместно изследване на британската Организация за ракови изследвания и на Лестърския университет, което ще включи 40 пациенти с рак на червата, метастазирал и в черния дроб.

Идеята е да се създадат таблетки, съдържащи куркумин, които да се ползват за допълнение към стандартните медикаменти, използвани за химиотерапия.

 „Ако окончателно се потвърди, че куркуминът увеличава податливостта на раковите клетки на химиотерапия, това може да означава по-малки дози от лекарствата и съответно по-малко странични ефекти у пациентите. А по този начин лечението може да се провежда по-продължително“, казва професор Уилям Стюърт, директор на Експерименталния център за лекарства срещу рака в Лестър и ръководител на изследването.