Сьомгата спасява от Алцхаймер

Учени установиха връзка между начина на хранене и болестта предизвикваща деменция.

04.05.2012 | 18:01
Сьомгата спасява от Алцхаймер

Диета, включваща висок прием на мастната киселина омега- 3, може да предотврати болестта на Алцхаймер, сочат резултатите от ново изследване.

Учени от Медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк са наблюдавали хранителните навици на 1219 души на възраст над 65 години, които не проявяват признаци на деменция. Те трябвало да попълнят въпросник за режима си на хранене през последните година и два месеца. Изследователите се фокусирали основно  върху приема на 10 различни хранителни вещества - наситени мазнини, полиненаситените мазнини омега 3 и омега 6, мононаситени мастни киселини, витамин Е, витамин C, бета каротин, витамин В12, фолиева киселина и витамин D.

Освен това учените взели кръвни проби от участниците, за да тестват нивото на бета амилоид – протеин, чието натрупване в мозъка уврежда нервните клетки и спомага за развитието на Алцхаймер.

Те установили, че колкото повече омега 3 комсумира човек, толкова по-ниско е нивото на бета амилоид. Най-много от мастната киселина участниците си набавяли от риба, пиле, маргарин, ядки и сосове за салати.

Консумацията на 1 грам омега 3 на ден – еквивалента на половин парче сьомга – се свързва с намаляването на бета амилоид в кръвта с между 20 и 30%.  Този резултат няма връзка с разликите във възрастта, пола и етноса на участниците.

Авторът на изследването, д-р Николаос Скармеас, казва, че преди подобна зависимост е наблюдавана само при животните, но за радост сега личи и при хората.

 „С това изследване успяхме да свържем храната, която приемаме, със специфичен механизъм в организма, влияещ на Алцхаймер. Следващата ни стъпка е да се приближим още повече до биологията на болестта“ казва Скармеас.