Таен купувач плати 120 млн. долара за картина на Мунк

Версия на "Викът" стана второто най-скъпо произведение на изкуството в историята.

03.05.2012 | 08:18
Таен купувач плати 120 млн. долара за картина на Мунк

"Викът" на Едвард Мунк стана втората най-скъпа картина в историята, след като неизвестен купувач плати рекордните 119.9 млн. долара за нея в търга, организиран от нюйоркския клон на Sotheby's. Наддаването започна от 50 млн. долара и продължи само 12 минути, преди да бъде спечелено от анонимен участник, който давал заявките си по телефона.

"Викът", нарисувана от норвежеца Мунк през 1895, се смята за една от най-ярките творби на експресионизма. До днес са запазени четири версии на картината, като продадената в Ню Йорк се признава за най-добрата. Допреди търга тя бе собственост на норвежкия бизнесмен Петер Олсен, син на един от близките приятели и меценати на Мунк. С парите от продажбата Олсен планира да построи музей, галерия и хотел в Хвитсен, където е живял художникът.

Само няколко произведения на изкуството са преминавали психологическата граница от 100 милиона долара. Абсолютният рекорд си остава на платното "Картоиграчите" на Пол Сезан, за което правителството на Катар плати 250 млн. долара през миналата година. Сделката обаче бе сключена тайно и оповестена едва тази пролет.