Растителността завладява Антарктика на върха на обувките ни

Леденият континент е изправен пред огромни екологични промени, предупреждават учени.

07.03.2012 | 14:34
Растителността завладява Антарктика на върха на обувките ни

Растения и едноклетъчни организми започват да се появяват в Антарктика. Те заемат местата, освобождавани от топенето на ледовете на най-студения континент, става ясно от изследване на американската академия на науките, цитирано от BBC

Само допреди няколко години се е смятало, че не е възможно живот да вирее в Антарктика, с изключение на няколко вида, обитаващи малкото незаледени райони на континента.

Климатичните промени и глобалното затопляне обаче си казват думата. За половин столетие, температурата в района, който е най-близо до Южна Америка, се е повишила с 3 градуса по Целзий. Това е довело до освобождаването на по-малко от 1% от територията на континента от ледената му обвивка, но тенденцията на топене е налице.

Именно в тези зони учените са забелязали и първите лишеи, мъхове и растения. Това дава отговор на въпроса защо се появява нов живот на Ледения континент, но не и какъв е произходът му.

Изследването е установило, че голяма част от растителните видове са нови за континента. Произходът им варирал предимно то Южна Америка, но имало и такива от САЩ и Европа. Учените били озадачени как тези растения са стигнали до Белия континент.

 По-задълбочено проучване на произхода им дава изненадващ отговор. Семената са донесени от самите тях.

Оказало, се че дрехите, раниците и най-вече обувките на изследователите и туристите на Антарктика са основните преносители на семена. Изчислено е, че един единствен посетител на Белия континент пренася средно 9.5 семена. Особено добър „преносител” е езикът на туристическите обувки, където концентрацията била най-голяма.

Учените са изчислили, че всяка година на Антарктика биват донасяни около 70 000 семена.

„Местата, които туристите посещават обикновено са най-топлите. Именно там семената имат най-голям шанс да поникнат”, заявяват учените.

„Появата на нови растения означава, че ще има огромни екологични промени в Антарктика”, прогнозират научните работници, които са наблюдавали вече подобни процеси на острови намиращи се в субантарктичния климатичен пояс.