Мачовците и барбитата вече не са на мода

Това е заключението от националната младежка кампания на Българския фонд за жените по повод месеца на равнопоставеността.

16.11.2011 | 18:34
Мачовците и барбитата вече не са на мода

На жените вече не им трябва силен и покровителстващ ги мъж. Все по- важни стават характеристиките като чувство за хумор, умения да общува по различни теми и да отстоява мнението си, да споделя чувствата си, да разбира и подкрепя жената. И разбира се „никога да не изневерява“. Изглежда  при дамите външният вид остава на заден план, за сметка на чисто личностните характеристики на човека до тях.
Интересното е, че и при предпочитанията на мъжете се наблюдават промени от традиционно установените представи. Мъжете вече не мечтаят жената до тях да е копие на „кукла барби“, а истинска и независима жена.
Основно влияние на изискванията към половинката и отношенията между половете има средата в която са израснали – такава с традиционни стереотипи или модерна.
При втория случай представителите на двата пола са далеч по- гъвкави и нямат обичайно закоравелите разбирания за поделяне на задълженията.
За добро или лошо, все още категорично може да се твърди, че живеем в ясно изразен мъжки свят, констатират от Българския фонд на жените.