”Frieze art” отвори врати в Лондон

Един от съоснователите на изложението за съвременно изкуство Матю Слотевър е убеден, че това е една от най-сигурните инвестиции.

13.10.2011 | 19:08
”Frieze art” отвори врати в Лондон

Деветият фестивал за съвременно изкуство ”Frieze art” отвори врати в Лондон. На изложението са показани творби на повече от 1000 международни художници.
Британската столица е  домакин на произведения от 173 галерии от 33 държави. Ежегодното събитие, което се провежда в гигантска шатра, бързо се превърна в ключова дата за всеки, който иска да се докосне до най-добрите творби от съвременни, живи художници. След две години на силен ръст в цените на съвременното изкуство , финансовите сътресения в Европа заплашват да донесат горчивия вкус на несигурност и в сферата. Ситуацията е подобна на тази след краха на Леман Брадърс през 2008 година.
Един от съоснователите на ”Frieze art” Матю Слотевър обаче е убеден, че изкуството остава сред най-сигурните инвестиции.
„Има тенденция през последните 40, 50 години на интерес към съвременното изкуство – споделя Слотевър. - Вземете само броя на музеите и галериите, и хората , които се занимават с това. Дори можем да кажем свръх-развитие, при което изкуството става все по- неделима част от човешкия живот. Аз гледам позитивно на развитието на съвременното изкуство през следващите 20 години, но то не реагира като акциите, които скачат или падат всеки ден, то има много по дълъг живот“.
Някои от произведенията привличат с лукс - като яхтата на немския художник Кристиян Янковски. Други са доста ексцентрични, като машината за унищожаване на кредитни карти на британския художник Браян Ленди. Изложението ”Frieze art”  ще продължава до 16 октомври.