Хапче за хармонична връзка

Жените на противозачатъчни по-често откривали подходящ партньор.

12.10.2011 | 17:52
Хапче за хармонична връзка

Жените, които ползват противозачатъчни, са по-малко удовлетворени сексуално от онези, които не взимат хапчета, показа британско проучване сред повече от 2500 двойки. За сметка на това обаче те имат по-продължителни връзки и обикновено са по-щастливи с половинките си в аспекти като партньорство и отглеждане на деца.

В изследването, проведено от екипа на Крейг Робъртс в Университета в Стърлинг, са взели участие 2519 обвързани жени, които отглеждат поне по едно дете с половинките си. Около половината от тях са били на противозачатъчни, когато са срещнали сегашните си партньори. Резултатите показват, че жените на хапчета по правило имат по-продължителни връзки (средно с по 2 години) и по-малка вероятност да се разделят с партньорите си.

Механизмите за намиране на партньор не са съвсем  ясни, но Робъртс твърди, че имат общо с генетичните различия. Сексуалното привличане обикновено тласка жените към мъже с различен генен комплекс от техния собствен – еволюционен механизъм, който да гарантира по-здраво поколение. Противозачатъчните обаче променят хормоналния баланс, потискат чистото привличане и водят до по-рационален избор. Тогава жените се насочват към мъже с по-сходни гени с техните, и съответно шансът за нормално съжителство е по-голям.