Техническият университет с награда за електромобил

Първият български електромобил по проект на студенти ще бъде конструиран за участие в 28-то издание на Shell Eco-marathon 2012.

10.10.2011 | 17:46
Техническият университет с награда за електромобил

Победител в конкурса за проект на първия български електромобил, конструиран от студенти, е Техническият университет в София. Наградата на победилия връчи лично министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
В надпреварата тази година участие взеха и пловдивският филиал на Техническия университет и ученици от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм “ Никола Вапцаров“ гр.Чепеларе.
Награденият проект ще бъде първият представител на България в състезателната дисциплина за електромобил, задвижван от зареждаща се в електрическата мрежа батерия или плъг ин.
Министър Трайков заяви подкрепата на правителството и изрази надежда тези проекти да станат по-скоро и в по-голям обем. До няколко седмици ще са факт и първите зареждащи електромобили станции в София, съобщи още министърът.
Вече четири години български студенти участват във финалите на международното състезание в надпреварата да изминат максимално разстояние с минимално количество енергия. До момента отборите ни се състезаваха в категориите за автомобили от градски тип и прототипи , използвайки най вече двигатели с вътрешно горене, задвижвани с бензини или хибридни двигатели. Това е първият проект за двигател, задвижван с горивна водородна бомба.
Межди 19 и 30 000 хиляди лева би струвало реализирането на един такъв проект.Повечето световни автомобилни производители са подготвени да отговарят на глобалния натиск за намаляване на парниковите газове и търсенето на пазара на електрически превозни средства. Повечето прогнози сочат ,че 2012 г. ще бъде годината на масово навлизане на електромобили на международния пазар , а до 2015 г. ще има над 3 млн. автомобили, задвижвани с електрическа батерия в световен мащаб.