Google отрече да манипулира резултатите при търсене

Президентът на Google Е. Шмит отрече пред Сената на САЩ обвиненията в манипулация с цел лансиране на собствени сайтове и услуги.

23.09.2011 | 12:54
Google отрече да манипулира резултатите при търсене

Цената на акциите на Google се разколеба на 22 септември 2011г. по време на изслушването на Ерик Шмит пред сенатската комисия. Докато президентът на компанията отправяше послания към потребителите, сенаторите се насочваха към нарушения на правилата на конкуренция.

Основният огън дойде от страна на републиканеца от Юта, Майк Лий, който атакува алгоритмите за търсене на Google.

Струва ми се, че вие се появявате всеки път на трето място, - заяви М. Лий. - Не знам дали това е отделен алгоритъм или сте обърнали друг алгоритъм, но във всеки случай, вие сте нагласили резултатите, така че винаги да сте трети.

Републиканецът обвини Google във възможността да определя кой да успее и кой да се провали в Интернет. 

Запитан дали Google е монопол, Е. Шмит каза, че търсачката попада в тази категория, но носи отговорност за пазарната си позиция. Той поиска помощта на сенатската комисия така че разследването на Федералната комисия по търговия да остане честно и намекна, че действията на правителството може да доведат до загуба на работни места.

Тревогите около доминатната позиция на Google в търсенето в мрежата с глобален 2/3 от пазара нарастват с разширяването на операциите на компанията в други области на Интернет като собствен сайт за сравняване на цени и купуването на американската компания за мобилни телефони Motorola Mobile.