40 хил. музиканти гласуваха за удължаване на авторските права

По този начин британската група Бийтълс, както и други световно популярни рок и поп изпълнители, ще могат да получават приходи от песните си в продължение на още 20 години.

19.09.2011 | 15:18
40 хил. музиканти гласуваха за удължаване на авторските права

Европейският съюз удължи срока на действие на авторските права от 50 на 70 години. Така  британската група Бийтълс, както и други световно популярни рок и поп изпълнители, ще могат да получават приходи от песните си в продължение на още 20 години.
Първият хит на Бийтълс "Love Me Do", пуснат на пазара през 1962 г., трябваше да мине към композициите с изтекли авторски права през 2012 г. Решението за удължаване на правата върху авторството засяга и произведенията на други звезди от началото на 60-те години като Ролинг Стоунс, Елвис Пресли и Едит Пиаф.
Искът за продължаване на срока на действие на авторските права беше внесен в ЕС от Международната федерация на звукозаписната индустрия. Организацията настояваше срокът да бъде удължен до 95 години, но ЕС реши ограничението да е до 70 години.
Петицията с искането е подписана от около 40 хил. музиканти.
Във видео файла може да видите позицията по темата на проф.Нели Огнянова-преподавател по Европейско медийно право; Светослав Николов-програмен директор на радио Джаз ФМ и Александър Богоявленски-експерт по дигитален маркетинг в предаването Медиите ON AIR.