Тийнейджър получи 162 години затвор за кражба

Американецът Кортавиъс Дейвис ще гние зад решетките доживот, макар да не е наранил никого и да няма предишни провинения.

04.07.2012 | 18:52
Тийнейджър получи 162 години затвор за кражба

Американски тийнейджър бе осъден на 1941 месеца, или почти 162 години затвор, за участие в серия обири, съобщава Reuters. Присъдата на журито в Маями удиви Америка, защото подобни наказания не се налагат дори на убийците.

Тъмнокожият Кортавиъс Дейвис бе признат за виновен за извършването на поредица въоръжени обири през 2010 година. Съучастниците му свидетелстваха срещу него и разкриха, че именно той носел пистолет при нападенията, като в един случай стрелял по преследващо бандата куче. Животното обаче не е пострадало. "Това е първото ми провинение, и те ме осъдиха на 160 години... Все едно съм мъртъв", оплака се Дейвис в интервю за Reuters.

Преди броени дни Върховният съд на САЩ постанови, че престъпници под 18 години не могат да получават толкова продължителни присъди без право на предсрочно освобождаване. За нещастие на Дейвис той тъкмо бил навършил 18 по време на обирите.

Незапомнено суровата присъда на младежа се дължи на една специфична практика на американските съдилища, при която всяко от обвиненията се разглежда като отделно престъпление и получава отделно наказание. "Всеки закон, който позволява на един 19-годишен без криминално минало да се наложи вековна присъда, трябва да бъде обявен за противоконституционен", коментира Майкъл Зелман, служебният защитник на Дейвис.

По време на престъпленията Дейвис живеел в бедняшко предградие на Маями с леля си. Според показания на медицински експерти младежът страда от биполярно разстройство и дислексия, заради която трябвало да напусне гимназия. Седемте извършени от него обира били в ресторанти за бързо хранене и една аптека. От шестимата арестувани за кражбите Дейвис е единственият осъден.

Адвокатът на тийнейджъра потвърди, че ще обжалва присъдата.