Съдят Apple заради монопол при приложенията?

Целта на делото е да се позволи на хората да купуват апликации за iPhone откъдето искат

16.01.2017 | 13:30 Редактор: Луиза Божинова
Съдят Apple заради монопол при приложенията?

Купувачите на приложения за iPhone и iPad може да съдят Apple, след като американски апелативен съд реши, че потребителите на магазина за приложения могат да завеждат дела заради монопол при приложенията, защото компанията не е позволила покупката на приложения извън App Store, съобщава Ройтерс.

Сегашното решение отменя предишен съдебен акт от 2013 г., който не позволи да се даде старт на делото срещу Apple. В делото с име "Pepper et al срещу Apple Inc." се твърди, че заради липсата на възможност за покупка на приложения от външни източници не се е създала ценова конкуренция, което води до изкуствено високи цени (от страна на Apple).

Още през 2013 г. Apple поиска делото да бъде спряно, защото според компанията разработчиците, а не Apple, решават какви да са цените на приложенията в App Store. Американската компания само предлагала платформата, чрез която разработчиците продават приложения на крайни потребители, и така се явявала просто посредник.

Според сегашното решение обаче тъй като потребителите на iPhone купуват приложенията си директно от Apple, те имат правото да я съдят.

Защитникът на ищците заяви пред агенцията, че целта на делото е да се позволи на хората да купуват приложения за iPhone откъдето искат. Според анализатори обаче вероятността това да се случи е прекалено малка поради причини, свързани със сигурността.

Apple отказва коментар по темата.

Сега съдът трябва да разгледа по същество твърденията на потребителите.

"Но ако предизвикателството в крайна сметка успее, очевидното решение е да се принуди Apple да позволи на хората да пазаруват приложения, откъдето искат, което ще отвори пазара и ще помогне за постигане на ниски цени", казва Марк В. Рифкин, адвокат от кантората Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz, представляваща група потребители. "Другата алтернатива е Apple да плати обезщетения на хората заради по-високите цени". 

Още по темата четете на Investor.bg