Apple ще продава по-скъпо продуктите си във Великобритания

Причината е валутните курсове и поевтиняването на паунда

29.10.2016 | 13:05
Apple ще продава по-скъпо продуктите си във Великобритания

Технологичният гигант Apple тихо e вдигнал цените на съществуващите си продукти във Великобритания в опит да се справи с негативните ефекти от отслабналата лира, съобщи CNBC.

От референдума на 23 юни, когато мнозинството британци подкрепи излизане на страната от Европейския съюз, паундът поевтиня с близо 20% спрямо долара, което се отрази на концерна от Купертино, щата Калифорния. Докато погледите бяха насочени към събитието на Apple в четвъртък, компанията повиши цените в четвъртък срещу петък. Така в Обединеното кралство цената на компютъра Mac Pro от 2 499 паунда миналата седмица се повиши до 2 999 паунда. Това означава около 20% поскъпване на компютър, който не е бил подобряван от над 2 години, посочва CNBC.

При Mac Mini цената от 399 паунда скочи на 479 паунда. 

По-рано Apple реагираше на критиката за цените на продуктите си извън САЩ с аргумента, че валутните курсове, законите за вноса, данъците и разходите за правене на бизнес влизат в крайната цена.

Във Великобритания потребителите плащат 20% ДДС, докато в САЩ аналогичният данък е близо 13 на сто.

По-рано тази седмица Microsoft също обяви, че ще вдигне цените в Обединеното кралство, която някои цени ще се повишат с до 22 на сто.

Освен че повишава цените за старите си компютри, Apple значително вдигна цените на всичките нови модели MacBook Pro. Предишното поколение 13-инчови лаптопи MacBook Pro започваше от цена 999 паунда, а новата версия, представена в края на изминалата седмица, включваща т.нар. Touch Bar и сензор за пръстов отпечатък, е налична във Великобритания от 1 749 паунда.

Четете още новини в Investor.bg