Световният дебют на iPhone 7

Очакват устройството да бъде без вход за слушалки, чувствителен на допир бутон с вибрация и двойна камера на по-големия "Plus" модел

07.09.2016 | 18:00 Редактор: Луиза Божинова
Световният дебют на iPhone 7

Очаква се iPhone 7 да направи своя световен дебют днес, но много потребители и инвеститори вече насочват поглед към версията на устройството, която се очаква да бъде представена през 2017 г., надявайки се на по-значителни промени, пише в свой анализ Ройтерс.

По време на годишното събитие за представяне на новите джаджи на Apple в Сан Франциско, което ще се проведе тази вечер, медии и анализатори очакват най-високо оценяваната публична компания в света да представи iPhone без вход за слушалки, чувствителен на допир бутон, който вибрира, двойна камера на по-големия "Plus" модел и други частични подобрения.

Apple обикновено прави пълна промяна на своя основен продукт, който носи повече от половината ѝ приходи, на няколко години, а последната такава беше с iPhone 6 през 2014 г. Досегашните промени показват, че това се случва през три години.

"Изглежда част от причината да запазват дизайна същия тази година е, че работят по по-големи промени за следващата година", коментира анализаторът на Jackdaw Research Ян Доусън.

Продажбите на iPhone се свиха в две поредни тримесечия тази година. Това беше първият спад в историята на устройството. По думите на Доусън, тъй като много потребители са си купили iPhone 6 или 6 Plus заради подобренията, Apple може да генерира само едноцифрен ръст на продажбите на iPhone 7.

Но някои сайтове за потребителска електроника предлагат на потребителите да изчакат до следващата година, преди да се сдобият с ново устройство от Apple. През 2017 г. iPhone навършва 10 години.

Част от анализаторите твърдят, че iPhone 8 може да разполага с по-голям дисплей, който се разпростира от единия край на устройството до другия, както и с бутон, интегриран в екрана.

Wall Street е нетърпелива относно растежа, а Apple ще бъде под силен натиск да преобърне тенденцията от тази година, твърди Колин Гилис, анализатор на BGC Partners.

"iPhone 7 рискува да разочарова инвеститорите", коментира той.

Потребителите от своя страна чакат повече преди да заменят телефоните си – промяна, която Apple може да адресира в производствения цикъл на устройството, твърди анализаторът на Creative Strategies Бен Баджарин.

Анализаторите прогнозират, че Apple Watch ще бъде второто внимателно разглеждано нещо по време на днешното събитие. Очаква се Apple да пусне подобрена версия на носимото устройство, което се появи на пазара миналата година. То вероятно ще разполага с по-бърз процесор и GPS чип, което ще позволи на потребителите да следят различни показатели при физически упражнения, без да се налага умният часовник да е свързан с телефон. Повечето анализатори вярват, че продажбите на часовника на Apple, които компанията не е разкрила до момента, все още не са задоволителни.

При начална цена от 299 долара, което е доста над цените на другите подобни продукти на пазара, най-значителната промяна, която Apple може да направи, е да свали цената, коментира експертът.

"Тази категория е изключително чувствителна към цената“, посочва той.

Повече технологични новини четете на Investor.bg