Samsung ще плати над 1 млрд. долара заради проблем с батериите на Note 7

Продажбите са спрени в 10 страни

06.09.2016 | 12:12
Samsung ще плати над 1 млрд. долара заради проблем с батериите на Note 7

Корейският технологичен концерн Samsung може да загуби 1 млрд. долара заради проблема с батерията на Galaxy Note 7 и решението си да подмени всички 2,5 млн. разпратени до момента бройки от устройството, показват изчисленията на Bloomberg. Корейската компания вече заяви, че разходите ще бъдат "сърцераздирателни".

Инцидентът с батериите на Galaxy Note 7 ще струва на Samsung под 5% от прогнозираните приходи за 2016 г. в размер на 3 трлн. вона (20,6 млрд. долара) , предава Bloomberg. Ефектът обаче ще бъде негативен по-скоро за имиджа. Нека не забравяме, че тъкмо на този модел Samsung разчиташе да се изправи срещу очаквания след броени дни iPhone 7 Plus на Apple. 

Анализи на Credit Suisse Group AG, Daishin Securities Co. и Pelham Smithers Associates показват, че разходите ще са за 1 млрд. долара или по-малко. Запитан за финансовото измерение на случая, ръководителят на бизнеса със смартфони на Samsung Кох Дог Дзин заяви, че  става дума за „сърцераздирателна сума’’. 

Все още не е ясно откъде са дошли проблемните батерии, които доведоха до неочаквани експлозии при над 30 броя от новия модел.  Най-вероятно те обаче са доставени от собственото подразделение на Samsung Electronics - компанията Samsung SDI, която е осигурила 70 на сто от батериите в първите разпространени партиди. Останалите 30% са дошли от китайската Amperex Technology.

Предполага се, че за бъдещото производство на Note 7 ще бъдат поръчани още батерии от Amperex Technology или дори от LG Chem. 

Samsung SDI започна да произвежда батерии за вграждане от 2014 г., но едва с модела Note 7 е основен доставчик за Samsung Mobile.

Samsung Electronics генерира приходи в размер на около 600 долара и оперативна печалба от 108 долара за всеки продаден Note 7, изчислява Credit Suisse. Компанията е възнамерявала да достави от 4 до 5 млн. устройства през това тримесечие и от 8 до 9 млн. през последните три месеца на 2016 г., смятат анализаторите на банката.

По-големият въпрос през следващите седмици е какви щети ще донесе изтеглянето от пазара на бранда Samsung. След мъчителни съдебни спорове с Apple базираната в Сувон компания работи усилено, за да възстанови своята репутация по отношение на качеството и иновациите чрез новаторските си устройства с големи и извити дисплеи.

При представянето на Note 7 той събра положителни рецензии и началото на продажбите беше силно на фона на  липсата на нови Iphone. Сега продажбите са спрени в 10 страни, където Note 7 е достъпен. 

Четете още технологични новини в Bloombertv.bg