Apple готви генерална промяна на iPhone

Догодина смартфонът може да има по-тънки рамки около екрана и по-удобен захват

28.03.2016 | 15:00 Редактор: Луиза Божинова
Apple готви генерална промяна на iPhone

В писмо до своите инвеститори анализаторът на KGI Минг-Чи Куо пише, че смартфонът на Apple догодина може да има тяло от стъкло и метална рамка, с което той ще се доближава до визията на модела iPhone 4, но и на актуални конкуренти като Galaxy S7 и Xperia Z5.

Очаква се обаче стъкленият корпус на iPhone да бъде с извит гръб и извит дисплей (по подобие на S7 edge). Като цяло дизайнът щял да претърпи значителна промяна за производителя - с по-тънки рамки около екрана и с по-удобен захват.

Анализаторът смята, че Apple ще се опита да приложи екзотични материали за допълнителна диференциация на iPhone в морето от конкуренти. Куо очаква Apple да избере стъклото за нов дизайн, тъй като материалът може лесно да се оформи и има добри свойства за по-тънка и олекотена конструкция на дизайна. Другите възможности за материал включват пластмаса и керамика.

От друга страна следващото поколение на iPhone се очаква да включва безжично зареждане и нови биометрични технологии за разпознаване, като сканиране на лицето и ириса, вероятно осъществявани чрез предната камера.

Apple притежава редица патенти, покриващи сигурна технология за разпознаване, включително различаване на потребителя, разчитащо на 3D разпознаване на лицата. Може би не е случайно, че компанията наскоро придоби Faceshift, фирма, която може да трансформира потребителското лице в дигитална 3D анимация в реално време.

Освен това Минг-Чи Куо очаква Apple да пусне модел с 5,8 инчов AMOLED екран, който ще замени сегашния 5,5-инчов фаблет.

В същото време един от известните технологични наблюдатели Уолт Мосберг от The Verge се обърна в своята колонка към Apple с редица пожелания за новия iPhone 7. Според него този нов iPhone може се изправи пред провал, ако Apple не вдигне летвата и не подобри поне седем показателя в своя основен продукт.

Мосберг е съставил списък с подобренията, които са необходими на iPhone 7:

- Увеличаване живота на батерията (без оглед на дебелината на корпуса).
- Бързо зареждане (като при флагманите с Android).
- Намаляване на страничната рамка и пространството отгоре и отдолу на дисплея.
- Подобряване на камерата с оптично увеличение (новата камера на Samsung е по-добра).
- Водоустойчивост
- Увеличаване на основния обем от памет (16 GB е твърде малко).
- Подобряване на софтуера. Пощата трябва по-добре да работи с Gmail, Siri да работи с картите, услугата iMessage трябва да стане кросплатформена.

Всички изброени особености са вече реализирани в топ устройствата под управлението на Android.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.