Twitter срещу свободната реч?

Бившият директор Дик Костоло е наредил да се цензурират омразни туитове срещу американския президент Барак Обама, твърди BuzzFeed

12.08.2016 | 12:45 Редактор: Ирина Георгиева
Twitter срещу свободната реч?

Дик Костола дълго подкрепя информацията за "демократичния достъп" до информация. В деня, в който се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, той отново я прокламира шумно в обществото в интервю за в. The Guardian. 

"Ще го кажа директно – аз смятам, че регулациите са заплаха за свободната реч", обясни той.

Но според материал на BuzzFeed само месец по-рано в качеството си на изпълнителен директор той е наредил на служителите на Twitter да филтрират омразни туитове срещу президента Барак Обама по време на сесия с въпроси и отговори. 

Заповедта на Костоло е била тайно да се състави алгоритъм, който да блокира остри нападки към президента след хаштага #AskPOTUS, пише BuzzFeed. Според медията заповедта е била държана в тайна от висши мениджъри, които са спазвали стриктно дългогодишния ангажимент на Twitter за неограничена свобода на словото и биха се противопоставили на подобна заповед. 

BuzzFeed цитира поне трима анонимни източници, включително и бивш висш мениджър в Twitter. Алгоритъмът, разработен в компанията, е проверявал „хиляди примери за насилствена и обидна реч“, но се смята, че служители също ръчно са триели примери за реч на омразата. Подобен метод за цензура се е използвал и по времето на сесия с въпроси и отговори с транссексуалната жена Кейтлин Дженър. 

Пред BuzzFeed Дик Костоло и Twitter са отказали коментар по темата.

По-късно в свой туит Костоло нарича твърденията "абсурдни". 

"Абсолютни глупости и невярна информация, всеки, който застане с името си, ще го каже", пише той.

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg