Google и Facebook проявяват интерес към LinkedIn

Microsoft и Salesforce също са мераклии за бизнесмрежата

05.07.2016 | 14:30
Google и Facebook проявяват интерес към  LinkedIn

Освен Microsoft и Salesforce, интерес към социалната мрежа за бизнес контакти LinkedIn е бил проявен и от страна на Google и Facebook. Това става ясно от съобщение на LinkedIn до американската Федерална комисия по ценните книжа и фондовите борси (Securities and Exchange Commission, или SEC). В документа компанията разкрива подробностите, които са довели до придобиването от страна на Microsoft.

За интереса на Salesforce стана ясно и по-рано от материал на Bloomberg. Информацията беше потвърдена от главния изпълнителен директор Марк Беньоф. Според Business Insider Google и Facebook също са участвали в надпреварата. 

Както става ясно от изявлението на LinkedIn до борсовия надзор обаче, сериозни оферти са дошли само от Microsoft и Salesforce. Последната дори е предлагала по-висока сума от Microsoft, но тъй като концернът от Редмънд е предлагал цялата сума в пари в брой, офертата му е била предпочетена.  

Партньорът в Andreessen Horowitz Марк Андрисен наскоро заяви чрез Twitter, че дискусиите за поглъщане на LinkedIn са започнали през февруари тази година. Причината е отчетеният сериозен спад в цената на акциите.

В съобщението до регулатора се подчертава и настояването на Microsoft за упоменаване на изчисления за "синергията на разходите" на сделката, което е намек за предстоящи съкращения след приключването на придобиването. 

От съобщението също така става ясно, че основателят на Microsoft Бил Гейтс е обсъждал със съоснователя на LinkedIn Рийд Хофман възможността той да стане член на Борда на директорите на Microsoft, но не е било постигнато окончателно споразумение по въпроса. Recode вече съобщи през миналия месец, че Хофман може да стане член на борда на Microsoft.

През миналия месец стана ясно, че Microsoft купува LinkedIn за 26,2 млрд. долара. Сумата съответства на предложение от 196 долара за акция в брой, което е премия от 50 на сто над последната цена на акция при затварянето на сесията в деня преди сделката. Двата Борда на директорите вече одобриха трансакцията, която трябва да приключи до края на годината.

Сделката пасва на стратегията на Microsoft да засилва фокуса си към бизнес клиентите си. Тя е най-голямото придобиване в историята на концерна от Редмънд.

Основаната през 2002 г. в Маунтин Вю LinkedIn има над 433 млн. потребители. Мрежата е насочена към бизнес клиенти, които могат чрез нея да публикуват своите автобиографии и евентуално да намират нови работни места.

През миналата година LinkedIn придоби Lynda.com за 1,2 млрд. долара, за да разшири предложенията си в областта на онлайн обучението и насърчаването на таланти.

Четете още новини за технологиите в Investor.bg