ЕК глобява Google с 3 млрд. евро?

Санкцията е по повод делото за промотиране на услугата за пазаруването на интернет компанията

16.05.2016 | 10:41 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК глобява Google с 3 млрд. евро?

Американският технологичен концерн Google може да получи рекордна антитръстова глоба от около 3 млрд. евро (3,4 млрд. долара) от Европейската комисия в следващите седмици, пише британският вестник The Sunday Telegraph.

Европейският съюз (ЕС) обвинява Google в промотирането на собствената ѝ услуга за пазаруване в интернет търсачката ѝ, като по този начин оставя на заден план конкурентите си. Случаят датира още от 2010 г.

Telegraph цитира източници, запознати със случая, които твърдят, че властите планират да обявят глобата най-рано през следващия месец, но процесът все още не е финализиран.

Припомняме, че на Google беше забранено да продължава да манипулира резултатите от интернет търсенето в своя полза и да пречи на конкурентите си.

[related_articles]

Комисията може да глобява фирми с до 10% от годишните им приходи от продажби, което в случая на Google може да означава санкция от над 6 млрд. евро. Най-голямата глоба по антитръстово дело до момента беше наложена през 2009 г. на производителят на чипове Intel, който плати 1,1 млрд. евро,  тъй като дружеството е злоупотребило с господстващото си положение на пазара и по този начин е нарушило правилата за конкуренция на Европейския съюз. Така например Intel систематично се е опитал в периода между 2002 и 2007 г. да изхвърли Advanced Micro Devices (AMD) като свой единствен сериозен конкурент от пазара. 

ЕК и Google са отказали да коментират темата пред Ройтерс.

През миналата седмица Bloomberg писа, че еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер може да стартира трета битка срещу Google, като все още проучва дали да предприеме тази стъпка. За целта се извършва разследване на рекламните услуги на компанията - Google AdWords.

Вестагер вече критикува остро концерна във връзка с практиките му, свързани с мобилната операционна система Android и услугата за пазаруване. 

Четете още икономически новини и анализи в Investor.bg