Стивън Хокинг: Човечеството е длъжно да направи голям скок в Космоса

"Земята е чудесно място, но трябва да се насочим към звездите", обяви световноизвестният професор

13.04.2016 | 17:00 Редактор: Тодор Петров
Стивън Хокинг: Човечеството е длъжно да направи голям скок в Космоса

"Човечеството разполага с технологични средства, за да изпрати космически кораб до най-близките звезди, затова е длъжно да направи този скок в Космоса", каза на пресконференция в Ню Йорк известният британски космолог и астрофизик професор Стивън Хокинг, цитиран от световните медии. 

Вчера професор Хокинг и руският бизнесмен Юри Милнер обявиха началото на проекта Breakthrough Starshot, чиято цел ще бъде да се изпрати наноробот към звездната система Алфа Кентавър.

"Земята е чудесно място, но това не може да продължи вечно, рано или късно ще трябва да се обърнем към звездите. Breakthrough Starshot е една вълнуваща първа стъпка в това пътешествие”, заяви Хокинг.

"Границата на нашите възможности, пред които сме изправени в момента - това е голямата празнота между нас и звездите. Но сега ние можем да я преодолеем с помощта на лазерните лъчи, слънчевите панели и най-лекия от построяваните досега космически кораби. Днес ние сме длъжни да направим този голям скок в Космоса, защото сме хора и у нас е заложено да летим", заяви Хокинг при представянето на проекта.

Според професора именно способността да прекрачва границите на своите способности прави човека уникален. А това се постига с помощта на ума и машините.

"Има много теории за това, какво прави човека уникален. Някои казват, че това е езикът, други - инструментите, трети - логическото мислене... Аз смятам, че уникални ни прави това, че излизаме извън рамките на своите възможности. Гравитацията ни държи приковани към земята. Как отиваме отвъд тези граници? С помощта на нашите умове и машините", подчерта Хокинг. 

По-късно на страницата си във Фейсбук професор Хокинг съобщи, че към проекта ще се присъедини и Марк Зукърбърг.