В търсенето на деветата планета...

Американски астрономи съобщиха, че са открили девета планета, но не знаят точно къде е, докато французите стесниха кръга на търсене

24.02.2016 | 15:50 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: NASA, Архив

През януари американски астрономи съобщиха, че може би са открили девета планета отвъд Нептун, но признаха, че нямат представа къде може да е на прогнозната си 10 000-20 000-годишна орбита.

Учените са направили откритието с помощта на математически модели.

Във вторник екип на френската научна катедра насочиха телескопите към възможните посоки, където може да бъде открито небесното тяло. Те съобщиха за сп. Astronomy and Astrophysics, че са стеснили зоната на търсене.

Французите са изключили две зони, чрез данни от космическия кораб на NASA Касини, който премина успешно кръговете около Сатурн, седмата планета от Слънцето.

Още по темата

Познанията ни за движението на планетите в Слънчевата система потвърждават, че може би съществува девета планета в далечните краища на Слънчевата система, но не където и да е, поясни съавторът на изследването Жак Ласкар от Парижката обсерватория пред AFP. 

На базата на математически модели, френските учени изчисляват какво влияе на деветата планета, тъй като най-вероятно преминава в близост до другите планети.

След това са направили и проучвания за движението на известните планети.

Смята се, че предполагаемата планета обикаля около слънцето в несиметрична, силно издължена овална форма.

По този начин Ласкар и екипът му са намалили площта на търсена с 50 на сто.

"Намалихме работата на половина", отбеляза той пред AFP.

През януари астрономите Константин Батигин и Майк Браун от Калифорнийския технологичен институт предрекоха съществуването на небесно тяло, което нарекоха "Планета Девет", която е 10 пъти по-голяма от Земята.

Въпросната планета би трябвало да се намира на орбита, която е 20 пъти по-отдалечена от тази на Нептун. Освен това най-вероятно се движи много бавно - ще са й нужни между 10 000 и 20 000 години, за да направи една обиколка около Слънцето.

Съществуването й е "предсказано" с математическо моделиране и компютърни симулации. Според тях по този начин може да се обясни странното поведение на група планети джуджета в пояса на Кайпер - поле с ледени обекти и отломки отвъд Нептун.

Според Ласкар полето за търсене може да бъде допълнително стеснено, ако мисията на Касини бъде удължена до 2020 г., пише Daily Mail.

Учените твърдят, че ще отнеме години, за да се намери местонахождението на деветата планета, ако изобщо съществува. През годините са "откривани" множество планети чрез грешно компютърно моделиране.

Един от най-известните случаи, когато науката е била права - откриването на Нептун.