В една далечна, далечна галактика

Докато чакаме новите "Междузвездни войни", да си припомним някои неизвестни - и много любопитни - факти за старите

12.12.2015 | 08:45 Редактор: Константин Томов
В една далечна, далечна галактика

 

Текст КАЛИН АНГЕЛОВ*

 

На 18 декември една внушителна част от човечеството или ще се върне за кратко в детството си, или окончателно ще се прости с него. Тогава е световната премиера на "Междузвездни войни VII: Силата се пробужда". И най-после ще научим отговора на въпроса, който ни мъчи повече от година: дали третата трилогия от поредицата, създадена вече от Disney, ще прилича на първата, отдавна призната за културен феномен, или пък на втората, която запомнихме като бездарна и недодялана. А докато чакаме, можем да си припомним някои слабо известни факти за оригиналните "Междузвездни войни".

 

                                   Харисън Форд се връща на екран в Епизод VІІ

 

 

ХАРИСЪН ФОРД БИЛ НАЕТ СЛУЧАЙНО. Лукас искал неизвестен актьор за ролята на Хан Соло и помолил Форд, с когото вече били работили в "Американски графити", само да му помогне при кастинга, като подава реплики на кандидатите (сред които и Кърт Ръсел). Но накрая преценил, че Харисън се справя по-добре от всички тях. За третата част - "Завръщането на джедаите" - самият Форд убеждавал сценаристите да убият героя му, понеже нямало "накъде да се развива". Най-прочутата реплика на Хан (когато Лея му казва "Обичам те", той й отговаря "Знам") е импровизация на актьора. По сценарий той трябвало да отвърне "И аз теб", но му се сторило неестествено за персонажа.

 

                   Джордж Лукас (вдясно) и сър Алек Гинес на снимачната площадка през 1977

 

 

СЦЕНАРИЯТ БИЛ ТВЪРДЕ ДЪЛЪГ. Две студиа - Universal и United Artists - отхвърлили проекта на Лукас като твърде объркан. Накрая шефът на 20th Century Fox Алън Лад все пак го харесал, но Лукас представил в студиото над 200 страници сценарий (при обичайно за игрален филм не повече от 100). Затова решил да го раздели на три части и заснел само първата - "Нова надежда", а остатъкът останал за двете продължения.

R2D2 ИДВА ОТ КУРОСАВА. Идеята да разкаже историята си през очите на двата дроида - R2D2 и C3PO - хрумнала на Джордж Лукас от един стар филм на Акира Куросава - "Трима негодници в скритата крепост", в който също става дума за принцеса, попаднала сред врагове. "Заинтригува ме, че историята там се разказваше от двамата най-нископоставени герои. Реших да направя същото", спомня си Лукас. Самата дума "джедай" идва от японското Jidaigeki - "историческа драма", каквито са повечето ленти на Куросава.

 

                                        Себастиян Шоу като стария Анакин Скайуокър

 

 

ОРСЪН УЕЛС ТРЯБВАЛО ДА Е ВЕЙДЪР, поне в оригиналния замисъл на Лукас, но после режисьорът решил, че гласът на актьора е твърде разпознаваем. За третата серия, в която лицето на Вейдър най-после се показва, продуцентите искали звезда като Лорънс Оливие или Джон Гилгуд, но в крайна сметка се отказали и поверили ролята на слабо известния англичанин Себастиян Шоу.

 

                          Ето как е изглеждала Звездата на смъртта в действителност

 

 

ЕФЕКТИТЕ - НАПРАВИ СИ САМ. Екипът на Лукас импровизирал с подръчни материали, за да създаде повечето от удивителните ефекти. Това важи особено за звука, който донесе на току-що завършилия студент Бен Бърт "Оскар".

Гласът на Чубака е смес от записи на мечка, морж и язовец. Писуканията на R2D2 са всъщност бебешко бърборене, минато през синтезатор. Тежкото дишане на Вейдър е направено с акваланг, а звукът от светлинните мечове е всъщност комбинация от работещ на празен ход прожектор и дефектен микрофон. Вероятно ще ви разочарова да разберете, че повечето астероиди във втората серия са всъщност старателно боядисани картофи. А запомнящите се начални надписи са всъщност картонени букви върху черен фон, над които камерата бавно пълзи напред.

 

Алек Гинес в "Мостът на река Куай" - ролята, която му донесе "Оскар". По-късно бе номиниран и за "Междузвездни войни"   

 

 

ОБИ УАН МРАЗЕЛ "МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ". Алек Гинес, който изигра учителя Оби Уан Кеноби в първата трилогия, никога не е харесвал филма, макар че той можеше да му донесе втория му "Оскар". И категорично отказвал да се върне за епизодичните си появи в "Империята отвръща на удара". След седмици увещания все пак приел, но при строги условия - снимките да са само в един ден и да приключат не по късно от обед, а в замяна да получи четвърт процент от приходите на филма. Така за четири и половина часа работа в този "приказен боклук" Гинес спечели няколко милиона долара.

 

       С 49-те си номинации за "Оскар" композиторът Джон Уилямс засега отстъпва само на Уолт Дисни

 

МУЗИКАТА ПРАВИ ФИЛМА. Оригиналният саундтрак от "Нова надежда" наскоро бе обявен за най-запомнящата се филмова музика в историята. Негов композитор е Джон Уилямс, който с петте си "Оскара" и 49-те си номинации е най-титулуваният човек в историята на наградите след Уолт Дисни. Негова е също музиката към "Индиана Джоунс", "Сам вкъщи", "Извънземното", "Супермен", "Джурасик Парк", "Хари Потър", "Спасяването на редник Райън", "Списъкът на Шиндлер", "Мемоарите на една гейша", "Хвани ме, ако можеш" и още десетки популярни заглавия.

КОСМИЧЕСКИТЕ БИТКИ СА ОТ 1944. За да изглеждат убедително сцените с изтребители и разрушители, хората на Лукас ползвали всички достъпни записи на въздушни боеве от Втората световна война и ги пресъздали кадър по кадър.

КИНОСАЛОНИТЕ ОТКАЗАЛИ ФИЛМА. Само 40 театъра склонили да показват "Нова надежда". Заради това студиото Fox решило да не им предоставя очаквания голям хит "Другата страна на полунощ", ако не вземат в пакет с него и филма на Лукас. Още след първата седмица нещата се обърнали и накрая студиото било глобено, задето принуждавало салоните да показват... "Другата страна на полунощ".

ЛУКАС САМ ПЛАТИЛ "ИМПЕРИЯТА ОТВРЪЩА НА УДАРА". Заради постоянните конфликти с Fox създателят на "Междузвездни войни" решил сам да финансира втория филм от поредицата - голям риск за онова време. В хода на снимките разходите надхвърлили с доста очакванията и банката му отказала кредит, принуждавайки го към нов компромис с Fox. Огорчен от това, Лукас решил да отиде при конкурента Paramaount със следващия си проект - "Индиана Джоунс по следите на изчезналия кивот".

 

                            Мразовитата планета Хот всъщност е Норвегия през зимата

 

ОТ ТУНИС ДО НОРВЕГИЯ. Пустинната планета Татуин, на която се срещаме за пръв път с Люк Скайуокър, е всъщност Тунис. Ледената планета Хот от втората серия е Норвегия. Снимките там съвпаднали по време с най-свирепата снежна буря за половин век, така че някои сцени са заснети буквално от входа на хотела.

 

        Куклата на Йода била разработена с помощта на Джим Хенсън, създателя на мъпетите

 

ЙОДА, ДЖЕЙМС ЙОДА. В оригиналния сценарий на Лукас учителят Йода се казвал "Бъфи". После авторът решил да му даде две имена като на останалите герои, като след много варианти се спрял на "Минч Йода". Накрая останала само фамилията. Самата кукла на Йода е направена с помощта на създателя на мъпетите Джим Хенсън. Очите й са моделирани по снимки на Алберт Айнщайн, за да излъчват мъдрост.

САГАТА ТРЯБВАЛО ДА ЗАВЪРШИ РАЗЛИЧНО. В бележките на Лукас финалът на "Завръщането на джедаите" не е такъв, какъвто го помним. Вместо с познатия хепиенд, на финала Люк смъква маската на баща си, слага я на собственото си лице и казва: "Сега аз съм Вейдър". Лукас обаче отстъпил пред упреците, че историята става твърде мрачна. Но може би сега, когато Люк (Марк Хамил) и Хан Соло (Харисън Форд) се завръщат на екрана, тази идея ще възкръсне? Нямаме търпение да видим .

---

* Статията е публикувана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 65 / 2015