Проф. Хокинг: Човечеството се намира в опасност заради собствените си постъпки

Сред сценариите, които той откроява са ядрената война, глобалното затопляне и генно модифицирани вируси

19.01.2016 | 09:26 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Хокинг: Човечеството се намира в опасност заради собствените си постъпки

Човечеството се намира в редица опасности, предизвикани от собствените си постъпки, смята проф. Стивън Хокинг, цитиран от BBC. Сред сценариите, които той откроява са ядрената война, глобалното затопляне и генно модифицирани вируси.

Проф. Хокинг добавя, че по-нататъшният прогрес в областта на науката и технологиите ще създаде нов начин, по който "нещата може да се объркат". 

Физикът изнесе тазгодишната си публична лекция по BBC, която изследва научни трудове за черните дупки, а предупреждението му дойде в отговор на въпрос от аудиторията. По думите му, ако в крайна сметка човечеството създаде колонии на други светове, то ще успее да оцелее.

"Въпреки че шансът за бедствие с планетата Земя през тази година е доста малък, то с течение на времето рискът се увеличава и със сигурност ще се случи нещо в следващите хиляда или десет хиляди години." - обяснява проф. Хокинг.

"По това време трябва да сме се преместили в Космоса, на други звезди, така че катастрофа с Земята да не означава край на човешката раса." - добавя физикът.

"Поне през следващите 100 години човечеството няма да е успяло да създаде самовъзпроизвеждащи се колонии в Космоса, така че трябва да сме много внимателни през този период." - уточнява проф. Хокинг.


Публични лекции: Проф. Стивън Хокинг

Първата лекция на проф. Хокинг ще бъде излъчена на 26 януари и на 2 февруари от 9 часа (местно време) по радио 4 на BBC. Слушателите на BBC по света ше могат да я чуят и на 26 януари от 16:06 GMT и на 2 февруари от 15:06 GMT или да наваксат онлайн в сайта на британската медия.

BBC News ще публикува текста на лекциите на проф. Хокинг с придружаващи бележки от техния научен редактор Дейвид Шукмън (David Shukman).


Още по темата

Иронично е, че такава видна личност в науката идентифицира научния прогрес като основен източник на нови заплахи.

По време на предишните си изследвания, той обясни и подчерта потенциалните рискове от изкуствения интелект(AI), че ще стане достатъчно мощен, за да предизвика изчезването на човешката раса. По думите му обаче има начин този проблем да се разреши.

"Ние няма да спрем да постигаме напредък или пък да го спираме, така че трябва да се опитаме да разпознаем опасностите и да ги контролираме. Оптимист съм и вярвам, че можем." - добави проф. Хокинг.

Попитан какъв съвет би дал на младите си учени, проф. Хокинг отговори, че те трябва да запазят чувството си на удивление от "нашата огромна и сложна" Вселена.

"От моя гледна точка, великолепно време е да си жив и да правиш изследвания в областта на теоретичната физика. Няма подобно чувство като моментът, в който откриеш нещо, което никой не е знаел преди." - пояснява проф. Хокинг.

Но физикът допълва, че бъдещите поколения изследователи трябва да са наясно как научно-техническият прогрес променя света и да помага на по-широката публика да го разбира.

"Важно е да се гарантира, че тези промени са в правилната посока. В едно демократично общество, това означава, че всеки трябва да има основни познания за науката, за да може да взима информирани решения за бъдещето." - обяснява проф. Хокинг.