Рисунка върху екрана замества паролата на телефона

Край на досадните комбинации от числа и букви, рисунката с пръст е по-сигурна

21.03.2016 | 13:27 Редактор: Луиза Божинова
Рисунка върху екрана замества паролата на телефона

Омръзна ли ви да помните поредицата от букви, думи и числа, които въвеждате в телефона си, за да го отключите?

Е, вече има друг по-интересен и по-сигурен начин, с който можем да заместим паролите. С рисунка! 

Паролите-рисунки се създават върху сензорен екран със свободни движения с пръст. Те могат да бъдат  букви, прости форми, завъртулки - всичко, което можем да си представим. Така някой друг трудно би могъл да копира или отгатне паролата. Освен това се запомнят по-лесно от стандартния тип паролите, набирани с клавиатура, пише Live Science. Нещо повече, уникалните рисунки трудно се имитират и са в състояние да осигурят по-ефективна защита от другите пароли, които използват текст или биометрични данни. 

Изследователи от Университета Рутгерс в САЩ са инсталирали софтуера на смартфоните на 91 души. Участниците в експеримента е трябвало да създадат текстови пароли и пароли-рисунки, а след това да отключат устройствата 2000 пъти.

Използването на пароли-рисунки значително ускорявало процеса на регистрация, показват резултатите. Участниците са прекарали с 22 процента по-малко време при вписване, отколкото с текстови пароли. Доброволците са отделили и с 42 на сто по-малко време за създаването на паролите-рисунки. 94 процента от потребителите са предпочели да създадат рисунка с един пръст.