Излъжи смартфона, отключи го с принтер

Samsung Galaxy S6 и Honor 7 на Huawei са били отключени с пръстов отпечатък, принтиран на специална хартия

09.03.2016 | 16:36 Редактор: Луиза Божинова
Излъжи смартфона, отключи го с принтер

Сензорите за пръстови отпечатъци, използвани за заключване на смартфони, могат да бъдат "излъгани" с мастилено-струен принтер. Това доказаха учени от Мичиганския щатски университет в САЩ, пише The Guardian. Galaxy S6 на Samsung и Honor 7 на Huawei са били отключени с пръстов отпечатък, принтиран със стандартен мастилено-струен принтер и зареден със специални мастило и хартия.

Изследователите са сканирали няколко пръста и са принтирали двуизмерни изображения с проводимо мастило върху хартия, която се използва за отпечатване на електронни вериги и други пренасящи заряд системи. Екипът е открил, че може да възпроизведе процеса за различни пръсти и различни хора за кратко време и със стандартно оборудване.

Рискът това да се случи на средния потребител е съвсем малък. Ако някой се опитва да проникне в телефона ни, използвайки пръстов отпечатък, трябва да разполага с идеално изображение с висока резолюция на пръстовите ни отпечатъци.

Говорител на Samsung посочва, че компанията гледа изключително сериозно на сигурността на пръстовите отпечатъци и уверява, че пръстовите отпечатъци на потребителите са криптирани и добре пазени в устройствата, оборудвани със сензори за пръстови отпечатъци. Huawei не е отговорил веднага с коментар.

Някои скенери за пръстови отпечатъци имат по-надеждна технология против измама, но дори системата Touch ID на Apple, която се смята за една от най-сигурните, беше "излъгана", дни след като iPhone 5S се появи на пазара през септември 2013 година.

Учените смятат, че експериментът е свидетелство за спешната нужда от техники за предотвратяване на пробиви в системите за разпознаване чрез пръстови отпечатъци. Това с особена сила важи за мобилните устройства, в които пръстови отпечатъци все по-често служат за отключване и извършване на плащания.