Свръхбърз влак ще ни вози за 10 минути от Виена до Будапеща

"Хайпърлуп" ще се движи с 1300 км/ч

16.03.2016 | 16:35 Редактор: Луиза Божинова
Facebook

“Хайпърлуп” е влак, движещ се с 1300 км/ч, който вече идва и в Европа. Концепцията е на основателя на Tesla Илън Мъск, а компанията, която стои зад нея - Hyperloop Transportation Technologies, пише The Telegraph.

Транспортната система ще свързва Братислава, Виена и Будапеща.

Влакът ще превозва  пътници по 56-километровото трасе от австрийската столица до Братислава за по-малко от осем минути. Отсечката от Братислава до Будапеща с дължина 160 километра ще отнема 10 минути, а 240-километровото разстояние между Виена и Будапеща - по-малко от 20 минути.

От Hyperloop Transportation Technologies вече планират изграждането на тестова отсечка в американския щат Калифорния, а това ще бъде първият й европейски проект.

“Хайпърлуп” в Европа ще скъси значително разстоянията и ще свърже градовете по безпрецедентен начин. Транспортна система от този вид ще предефинира концепцията за придвижване и ще подобри трансграничното сътрудничество в Европа,” казва Васил Худак, министър на икономиката на Словашката република. “Разширяването на “Хайпърлуп” ще доведе до повишено търсене за създаване на иновативни центрове в Словакия и в цяла Европа.”