Хиляди приятели във Facebook, но на колко можем да разчитаме?

Можем да разчитаме само на четирима от приятели си при общо 150

23.01.2016 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
Хиляди приятели във Facebook, но на колко можем да разчитаме?

По-голямата част от приятелите ни във Facebook не се интересуват от нас и най-вероятно не споделят проблемите ни, показва ново проучване, цитирано от Independent. Надали това ще изненада някого, но ето до какви изводи още са достигнали от Оксфордския университет.

Много потребители имат стотици, дори хиляди приятели в социалната мрежа Facebook, но може да разчита на средно само 4 от тях.

Робин Дънбар (Robin Dunbar), професор по еволюционна психология в Оксфордския университет, е предприел проучване, за да разбере каква част от Facebook приятелите са "истински". Той е направил два отделни анализа сред общо 3375 души на възраст между 18 и 25г. - първият анализ е бил в началото на април 2015г., а вторият в средата на май 2015г. 

Всеки един от анализираните имал средно около 150 приятели във Facebook, като жените малко повече. Те трябвало да отговорят на едни и същи въпроси като според възрастта е имало съвсем малки разлики в отговорите. 

Оказало се, че само 14 от 150 "приятели" биха изразили съчувствие, ако нещо не е наред. Според проучването му само 27% от приятелите на един потребил във Facebook са "истински".

Друг извод, до който достигнал проф. Дънбар е, че хората не използват толкова социалните медии, за да увеличават кръга от познанствата си, а за да поддържат контакти, които биха изгубили с времето заради невъзможност да се срещат лице в лице.

Проф. Дънбар установил, че така "работи" приятелството и в реалния живот. По думите му огромният списък с приятели не означава повече хора, на които може да се разчита. Вместо това респондентите просто посочват по-голям брой хора, които биха изразили съчувствие.

Има пряка връзка между отделеното време за един приятел и здравината на връзката с него, коментира експертът. Според него макар и социалните мрежи да изглеждат лесен начин за поддържане на връзка, то истинското приятелство може да съществува само при контакт лице в лице.