Големите технологични постижения на 2015

Коли, слънчеви батерии, виртуална реалност и космически пътешествия

03.01.2016 | 15:12
Големите технологични постижения на 2015

Новите технологии и иновации продължиха да променят света и да оформят рамката на стандарта на живот през 2015 с новите приложения, пуснати миналата година и устройствата, които станаха дори още по-умни.

С натискане на бутона на смартфона хората вече могат да уредят почти всичко незабавно – от резервация за вечеря до пазаруване или наемане на апартамент в чужбина и намиране на паркинг.

 

Още по темата

Uber

Uber стана формулата на успеха на 2015.

Вече в 67 страни по света, таксиметровата услуга, базирана на приложение постигна оценка от над 50 млрд. щ.д., изрявнявайки се с General Motors и Ford, въпреки че Uber не притежава нито една кола, нито наема шофьори на пълен работен ден.

Но Uber предизвика вълна от съдебни дела от шофьорите, които нае заради липсата на защита и социални придобивки.

"Съществува постоянно усещане, че сме на ръба да изгубим платформата и работата си и това не е приятно," казва Майкъл Гумора, шофьор на Uber X.

Докато много млади стартъпи като Uber процъфтяха, някои по-стари технологични компании като Yahoo се борят за оцеляване, въпреки че разполагат с ръководители като бившият кадър на Google, Мариса Майер повече от три години.

Още по темата

Yahoo

Бордът на Yahoo заседава в началото на декември, за да обсъди продажба на активи, с което постави под въпрос работата на Майер.

"Бъдещето на Yahoo зависи от откриването на собствената му душа. Трябва да го направи много бързо, за да разбере какво иска да бъде и как да работи междувременно, след като Google и Facebook и други компании дават посоката на общността," каза Рейд Уон, главен анализатор в компанията за анализи Constellation Research.

 

Още по темата

Microsoft-Apple

След като бе жестоко критикуван в областта на мобилните комуникации за обърканата си операционна система Windows 8, Microsoft показа Windows 10 – платформа, работеща за новите мобилни устройства, таблети и лаптопи на 29 юли 2015, в опит да завладее нови територии.

През октомври Microsoft показа и новите серии лаптопи Surface Book, за които главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук ги нарече "голямо усилие да се направи твърде много".

Докато самата Apple най-после пусна своя часовник Apple Watch през 2015, а по-голямата част на усилията й бяха насочени към подобрения в лаптопите Mac, в iPad и новите телефони iPhone 6s и по-големия 6s plus.

"Големият въпрос е дали ще направят iPhone 7. Всички търговци на смартфони говорят как е все по-трудно да се отличат," каза Боб О'Донъл, главен анализатор на TECHnalysis Research.

 

Още по темата

Виртуалната реалност

2015 бе и годината, в която VR стана реалност. Вече всеки може да си купи евтино чифт картонени очила и да гледа през тях видео от смартфона си, за да получи уникално преживяване.

И все пак потребителите продължават да имат високи очаквания към технологичните компании като проекта Morpheus на Sony, Oculus Rift на Facebook и Hololens на and Microsoft да пуснат новите шлемове за виртуална реалност на пазара и да направят революция в преживяването.

"Способността да поставиш един човек в преживяването на друг е много голяма мощ, защото може да предизвика емпатия и да работи за по-добро разбиране на хората по света," каза Ник Удман, основател и главен изпълнителен директор на GoPro.

GoPro също обяви плановете си скоро да излезе на пазара на дрони, като се присъедини към усилията на група компании от САЩ, Китай и Франция да изследват границите на търпение на регулаторите.

Video of the Day! #GoPro Award recipient Mitch Nielsen earned $1,000 for his wipeout! https://t.co/H6OUvoYpwL https://t.co/gBREQa4JRe

— GoPro (@GoPro) January 2, 2016

 

Още по темата

Космосът

И все пак някои фирми стигнаха високо в небето и отвъд.

През ноември стартъпът на основателя на Amazon Джеф Безос Blue Origin стана първата компания, изстреляла ракета в космоса, която приземи след това обратно на земята.

"Важно е хората да започнат да пътуват в космоса," каза Безос преди това, през юли, когато стартира компанията.

Но Илън Мъск, основателят на производителя на електромобили Tesla и SpaceX, написа в Туитър, че има голяма разлика между това да излезеш в космоса и в орбита – нещо, което неговите ракети SpaceX могат да правят, въпреки че първото изпитание през 2015 завърши с експлозия.

През декември SpaceX вписа името на Безос в историята като изведе в орбита 11 сателита и успешно приземи ракетата обратно на земята.

Другата компания на Musk, Telsa, постигна големи успехи с пускането на портативната слънчева батерия за жилища и компании и първия в света изцяло електрически кросоувър - Model X.

Дали са автомобили, слънчеви батерии, виртуална реалност или космически пътешествия, технологичните компании продължават да показват, че граници на изобретенията им няма.

 

Landing from helo https://t.co/dYomRtG0Xs

— SpaceX (@SpaceX) December 22, 2015

коментирай >
Още от Техно
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма