Турски банки обект на хакерска атака

Няма нанесени вреди

25.12.2015 | 16:56
Турски банки обект на хакерска атака

Няколко турски банки бяха атакувани от хакери на 24 декември и достъпът до цифровите банкови услуги бе ограничен, съобщи Хюриет. Нападението стана на фона на дипломатическата криза с Русия и обявяването на кибервойна от Анонимните.

Двуседмичната кибератака срещу Турция засегна банковия сектор на 24 декември, спирайки достъпа до онлайн банкови услуги на някои турски банки с многобройни клиенти.

Атаката предизвика тревога за сигурността, а високопоставени източници, които Хюриет не назовава казаха за вестника, че хакерите не да влезли в системите на банките, само са предизвикали силен трафик, за да попречат на клиентите да получат онлайн достъп.

"Няма нахлуване в банковата система. Само са създали трафик, който е спрял достъпа. С други думи - стигнали са до вратата, но не са влезли, така няма рискове за сигурността", казва неназован източник.

Turk Telekom каза за Хюриет, че въпреки че е бил под непрекъснати кибератаки, всички предохранителни мерки са били взети.

Анонимните поеха отговорността за редица нападения срещу Турция в последните две седмици, обвинявайки страната в оказване на подкрепа за Ислямска държава чрез покупки на петрол и лекуване на бойците. Турция отрича да подкрепя ИДИЛ.