Производителят на чипове Avago иска да купи Broadcom

Коментар от Сингапур на Хаслинда Амин от Bloomberg

28.05.2015 | 10:57
Производителят на чипове Avago иска да купи Broadcom

Avago Technologies е в напреднали преговори за придобиване на производителя на чипове Broadcom, пише WSJ на 27 май 2015. Broadcom, който произвежда различни елементи за мобилни телефони и други електронни устройства имаше пазарна капитализация от 28 млрд долара преди да се появи съобщението за преговорите. Broadcom също прави чипове, използвани в мрежови устройства за центрове за обработка на данни.

Avago бе основана когато фирмите за рисков капитал Silver Lake и Kohlberg Kravis Roberts &Co купиха чиповете на Agilent през 2005. Оттогава досега Avago купи още компании като LSI и май се кани да вложи 10 млрд долара за Xilinx, Renesas Electronics или Maxim Integrated Products, съобщава Fortune.

Сделката между Avago и Broadcom може да стане още тази седмица, съобщава Ройтерс, цитирайки запознати с въпроса, въпреки че преговорите още не са финализирани. Компаниите не са били открити за непосредствен коментар.

Акциите на Broadcom се повишиха близо 20% до 56.40 долара, а тези на Avago скочиха с 9% до 143.29 на 27 май 2015 следобед след като WSJ пръв съобщи новината.

 

Четете още технологични новини и коментари и анализи за технологични компании.

 

Коментар от Сингапур на Хаслинда Амин от Bloomberg

Хаслинда Амин, Bloomberg: Сингапурската връзка е в това, че Avago Technologies е базирана тук, в Града на лъвовете. Те се интересуват от придобиване на Broadcom. Това все още са чисти спекулации, но сделката може да бъде обявена още днес, според хора, запознати с въпроса. Инвеститорите много харесаха тази новина.Вижте графиката - Broadcom се повишиха с 22%, това е най-големият им дневен ръст в историята, най-високата им стойност за повече от 10г.Акциите на Avago поскъпнаха с около 8%.

Avago всъщност е по-голям от Broadcom като пазарна стойност - 36 млрд долара спрямо 28 млрд преди скока на цената. Но Broaadcom се справя по-добре като продажби - почти двойно повече продажби спрямо Avago през 2014. И все пак да видим как се справят производителите на чипове - те се борят с високите разходи за производство, за проектиране, които тежат на бизнеса. Това налага консолидация. Broadcom вече затвори един завод, който правеше чипове за мобилни телефони. Ясно е как пренасочват и намаляват производството, за да не пострадат.

Avago пазаруват. Шест покупки за две години досега- купиха LSI за 6 млрд долара. LSI ще даде на Avago предимство в софтуера за облака и мобайл. Анализаторите казват, че тенденцията ще продължи, а се намираме в нейния пик като скорост на консолидиране. NXP Semiconductors се съгласи да купи Freescale през март - това е сделка за 12 млрд долара. Говори се, че Intel е в преговори закупуването на Altera. Така че мотото е - преследвай или ще те преследват. Ако не ви звучи твърде мелодраматично.