Intel преговаря за покупката на Altera Corp

IDC очаква 4,9% спад в пазара на РС през 2015

28.03.2015 | 08:20
Intel преговаря за покупката на Altera Corp

Intel преговаря за покупката на Altera Corp., съобщи Bloomberg, цитирайки източници, започнати с въпроса.

Най-големият производител на чипове в света търси растеж извън затихващия пазар на персонални компютри.

Източниците, поискали да не бъдат неназовани са съобщили за преговорите в неформален разговор.

По-рано WSJ съобщи за това. Акциите на Altera скочиха с 28% до 44,39 долара при затваряне на търговията в Ню Йорк на 27 март 2015, повишавайки оценката на компанията до 13,4 млрд. долара. Intel се повиши с 6,4% до 32 долара.

Чък Мълой, говорител на базираната в Санта Клара, Карифорния компания Intel и Сю Мартенсън, говорителка на Altera, базирана в Сан Хосе, Калифорния, отказаха да коментират.

Още по темата

Изправен пред спад в пазара на РС, който наложи през март 2015 намаляване с 1 млрд долара на прогнозата за продажби на компанията за първото тримесечие, Intel отчаяно търси възможности за ръст. Продажбите на световния пазар на персонални компютри ще се свият с 4,9% тази година, съобщи IDC.

Потребителите по света харчат повече за мобилни устройства, базирани на процеси, използващи дизайни на конкурентите на Intel като Qualcomm Inc.

 

Чиповете на Altera

Altera произвежда широк диапазон нискоенергийни програмируеми полупроводници, използвани в малки устройства и сървъри за големи дейта центрове.

Купувайки Altera, Intel би могъл да се разшири на пазари за автомобилни, индустриални и комуникационни приложения, смята Бетси Ван Хийс, анализатор в Wedbush Securities за Bloomberg. Хийс има неутрална оценка за акциите им.

 

„Това би била важна крачка за Intel, би било голяма промяна в стратегията й“, каза Хийс.

„Те имат нужда от диверсификация извън РС пазара. Дейта центровете са невероятен източник на сила. Мобилните устройства за невероятен източник за финансови разходи“.

Intel и Altera обявиха партньорство в производството през февруари 2013, когато се договориха чиповете на Altera да се правят в заводите на Intel.

Сделката бе разширена през март 2014, когато компаниите се договориха да работят по-обстойно по дизайна на чипове.

 

Дейта центрове

Придобиването на Altera би помогнало на Intel да навлезе още в корпоративните дейта центрове и намали зависимостта си от РС пазара, който е под натиска на експанзията на мобилните устройства, смята Стейси Рагсън, анализатор на Sanford C. Bernstein &Co., която дава сел рейтинг на акциите на Intel.

„Има смисъл ако търсят възможности5 да развиват другата част на бизнеса си“, каза Рагсън. „Има синергии – примерно – в бизнеса на Intel с дейта центрове“.

Intel може да използва технологията на Altera, за да създаде нови процесори, които допълват традиционните й продукти с нискоенергийни чипове, написа Jefferies Group LLC в съобщение след затваряне на търговията на 27 март 2015.

 

Насочва ли се Intel и към по-ниския сегмент мобилни устройства?

Това би позволило на компанията „да предложи на доставчиците на облачни услуги като Google, Amazon и Facebook възможността да изтеглят комуникационната обработка от скъпото мрежово оборудване към по-евтините блейд сървъри. Така Intel ще заеме дял на пазара на мрежово оборудване на дейта центрове, написа Jefferies.

Производителите на полупроводници се насочват към придобивания в търсене на нови перспективи за растеж.

Най-голямото придобиване на Intel досега бе купуването на производителя на антивирусен софтуер McAfee Inc. през 2010 за 6.59 млрд долара.

Холандският производител на чипове NXP Semiconductor се съгласи през март 2015 да придобие Freescale Semiconductor Ltd. за около 11.8 млрд. долара.

Четете още технологични новини.