12-те изобретения на годината

Електричество без жици, футболна топка – генератор и автомобил, задвижван с въздух: идеите, които могат да променят живота ни

07.01.2015 | 18:00 Редактор: Константин Томов
12-те изобретения на годината

 

Текст ЕМИЛ ИВАНОВ

 

Докато чакаме някой най-сетне да открие студения ядрен синтез, лекарството срещу рака и технологията за полет до Марс, край нас незабелязано се появяват десетки други изобретения. Те може и да не променят из основи бъдещето, но със сигурност ще направят живота ни по-лесен. Bulgaria On Air подбра 12 от най-любопитните хрумвания за последните 12 месеца.

 

ВЪЛШЕБНА СПРИНЦОВКА. Благодарение на една съвсем проста идея жертвите при въоръжени конфликти могат да намалеят драстично. Спринцовката Xstat може да запечатва огнестрелни рани за 15 секунди и да предотвратява прекомерната загуба на кръв. Тя е пълна с миниатюрни късчета гъба, покрити с хитозан - вещество, извлечено от обвивките на скаридите, което се бори с инфекциите и съсирва кръвта.

Xstat е дело на прохождащата американска компания RevMedx, в която малка група от ветерани от армията, учени и инженери са обединени от желанието да открият по-добър начин за спиране на кървенето. Първите им опити били вдъхновени от пяна, използвана за поправка на автомобилни гуми, но тъй като налягането на кръвта е прекалено високо и тя веднага изтласква пяната навън, те опитали с гъби. За да са сигурни, че в тялото на лекувания няма да останат парченца от тях, те добавили специални маркери, които правят всяка гъба видима при рентгенов преглед. След представянето на ранните прототипи американската армия предоставила на групата 5 млн. долара, за да разработи завършен продукт. Цената на Xstat ще е около 100 долара.

 

ОСВЕТЛЕНИЕ ЧРЕЗ ГРАВИТАЦИЯ. Над милиард и половина души по света нямат надежден достъп до електричество, а в страни като Либерия хората извън столицата Монровия дори не са чували за такова нещо. Проблемът с осигуряването на осветление за отдалечените райони в развиващите се държави може би най-накрая ще получи евтино и ефективно решение и ще осигури алтернатива на керосина, който причинява значително замърсяване и здравословни проблеми. Двама лондонски дизайнери създадоха лампа, захранвана от гравитацията, която може да се появи на пазара на незначителната цена от 5 долара. GravityLight произвежда светлина без външен източник на енергия и може да се използва и за зареждане на батерии. Съоръжението се захранва от най-обикновена торба, пълна с 9 кг произволен материал и провесена на въже. Товарът се вдига само за 3 секунди, но при спускането му няколко зъбчати колела в устройството превръщат тежестта му в енергия и осигуряват светлина в продължение на 30 минути – съвсем безплатно.

 

ЕНЕРГИЯ ОТ ФУТБОЛА. Възможно ли е да има нещо общо между футбола и електричеството? Оказва се, че трийсет минути упражняване на най-популярния спорт в света могат да осигурят три часа енергия за работата на една обикновена LED лампа. Идеята за специалната футболна топка Soccket е на две млади възпитанички на Харвард, които откриват, че генерираната при играта кинетична енергия може да се съхрани и употреби по-късно. Необходимо е просто в топката да бъде поставен механизъм, подобен на махало, който улавя тази енергия. Те разработват специална програма за децата в по-слабо индустриализираните райони на света – групирани в отбори по пет, малчуганите получават топка, пет преносими LED лампи и една интерактивна учебна програма. След като поритат, всяко дете може да зареди лампата си и да я отнесе у дома, където да напише домашните си, без да използва димящ керосин. На сутринта може да върне лампата в училище за ново зареждане. Изобретението бе посрещнато с много суперлативи в Америка, а Бил Клинтън дори заяви, че основателката на компанията е най-големия новатор в историята. В момента програмата е активна в Нигерия, Мексико, Бразилия и Хаити, а създателите й планират нови продукти, например въже за скачане.

 

                                                                       Питър Диърман

 

ВЪЗДУХ ВМЕСТО БЕНЗИН. Замърсяването на въздуха е все по-голямо предизвикателство в световен мащаб, но едно ново изобретение дава надежди, че ще можем да намалим негативния ефект от действията си върху природата. Британецът Питър Диърман създаде автомобилен двигател, който се захранва от разширяването на течен азот. При процеса се отделя чист, студен въздух, който пък се използва като безплатен климатик. Освен че моторът е екологична алтернатива на изкопаемите горива, производството и поддръжката му не струват скъпо. Британски учени изчислиха, че само във Великобритания до 2025 превозните средства, движени от течен въздух, могат да спестят един милион тона въглерод и 1.3 млрд. литра дизел.

 

ЛЕТЯЩ СКЕЙТБОРД. Вече 20 години мнозина мечтаят да превърнат в реалност летящия скейтборд на Марти Макфлай от „Завръщане в бъдещето 2“. Най-близо до осъществяването на мечтата засега е калифорнийската компания Hendo. Създадената от нея дъска може да се носи на 2.5 см над земята, но само над проводими материали като мед или алуминий. До момента са произведени едва осем бройки, а животът на батерията е 15 минути. Но важното е, че технологията работи. И обещава революция в съвсем неочаквани сфери на живота. Основателите на компанията Джил и Грег Хендерсън смятат да разработят магнитна „носеща“ технология, която да помогне за стабилизиране на сградите при земетресения и наводнения, запазване на ценни произведения на изкуството и др.

 

СБОГОМ НА ЖИЦАТА. Само преди десет години безжичният достъп до интернет съвсем не беше стоката, която приемаме за даденост днес. И ако сега все още зареждаме лампите, телевизорите и музикалните си уредби от електрическата мрежа, това не означава, че след няколко години безжичното им захранване няма да се е превърнало в наше ежедневие. Според директора на американската компания WiTricity Алекс Грузън това ще се случи до 10 години.

WiTricity разработи технология за безжично предаване на електричество, която не изисква физически контакт между подаващото и получаващото устройство. Изобретението представлява включваща се в контакт макара, която създава магнитно поле, захранващо предмети на разстояние 2.4 метра. Технологията вече е приложена от Intel в преносими компютри, които ще се появят на пазара през 2015, а Toyota планира да я използва в следващото поколение Prius - вместо да включвате хибрида към контакта, просто ще го паркирате върху специална подложка. Идеята е особено интересна и за медицината, защото може да осигури начин за безжично захранване на сърдечните помпи, който ще намали риска от инфекции.

 

НЕДОВЕРЧИВ ТЕЛЕФОН. Все повече хора се притесняват от посегателство върху личните им данни, докато ползват мобилни устройства. Именно това притеснение, което стана още по-осезаемо след аферата Сноудън, използва швейцарската компания Blackphone. Тя създаде телефон, който работи със специална версия на Android, освободена от някои характеристики, които биха могли да направят информацията уязвима. Blackphone се продава и със софтуер, който криптира разговорите, съобщенията и историята на търсенията в интернет на много по-високо ниво от този на нормалните смартфони. Телефонът обещава да провали практиката на някои мобилни оператори да събират информация за поведението на своите клиенти в интернет и да я продават на заинтересовани компании. Естествено, този факт превръща апарата в трън в очите на правоохранителните органи, според които криптиращата технология затруднява полицията при проследяването на престъпници. Удоволствието да запазите тайните си далеч от любопитни погледи ще ви струва 629 долара.

 

ВМЕСТО ПЕДАЛИ. Дори да сте запален велосипедист, катеренето по хълмисти терени в големия град едва ли е най-любимата част от обиколките ви. За да ви улесни в такива моменти, американската компания Superpedestrian разработи “Копенхагенското колело” – то се прикрепя към задницата на велосипеда и има мотор със зареждаща се батерия. Чрез специално приложение за телефона ви можете да зададете на мотора дали да се включва по целия път или само на изкачванията. Сега, когато градовете са вече претъпкани с автомобили, „Копенхагенското колело” може да превърне велосипеда в наистина привлекателна алтернатива.

 

ПРИКАЗЛИВ ТАБЛЕТ. За милионите глухи по света, които не могат да говорят, всекидневната комуникация често изисква скъпи преводачески устройства и усърдно писане. Таблетът Uni обещава да премахне техните затруднения. Той разполага с камери, чувствителни към движенията, и превежда жестовете на човека, който го използва, изговаряйки думите. А когато чуе някой друг да говори, изписва думите му върху екрана, така че глухият потребител да може да ги прочете. “Започваме с таблет, но главната ни цел са телефоните“, казва основателят на компанията MotionSavvy, която създаде устройството. Той е убеден, че до пет-десет години повечето телефони ще имат вградена тази технология.

 

ФИЛТЪР СРЕЩУ ЕБОЛА. Причината вирусът ебола да всява такъв панически страх напоследък е скоростта, с която се разпространява. За броени дни той може да се възпроизведе толкова пъти, че да надвие човешката имунна система. Оказва се обаче, че вече е проектиран специален патрон, който се прикрепя към машините за диализа и успява да върне баланса отново в полза на тялото. Устройството Hemopurifier има лектинов филтър, който привлича вирусите ебола и ги изсмуква от кръвта, докато плува в нея. Голямото му предимство е, че извлича единствено вируса и оставя имунните клетки в кръвта, така че болният да продължи да се бори. Засега изобретението е използвано само веднъж – върху пациент в Германия, но успя да излекува неговата инфекция. В бъдеще лекарите се надяват, че подобни технологии ще подействат и на други вируси, например на хепатита.

 

ИЗЯЖ СИ ОПАКОВКАТА. “Опаковка за ядене“ едва ли е израз, който ще ви накара да си представите нещо вкусно. Докато не видите изобретението на харвардския професор Дейвид Едуардс. Той измисли начин как да опакова кисело мляко, сладолед и сирене в черупки, които са достатъчно здрави, за да запазят формата си, докато отхапете първата хапка. Всяка черупка е направена от частици сушени плодове и други естествени съставки, а за по-голяма здравина са прибавени калций и захар. Топките, наречени WikiPearls, са големи колкото дупка на поничка, не пропускат съдържанието навън и могат да опаковат всичко. Те не само защитават храната и я правят по-лесна за използване, но и могат да съхранят продуктите при ниска температура по-дълго, отколкото ако са неопаковани. И това не е всичко - компанията на професора, базирана в Париж, смята, че тези опаковки са подходящи и за всякакви напитки. В случай че идеята му бъде реализирана, тя би могла да помогне да се намали употребата на пластмасови бутилки.

 

ЕЛЕКТРИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ. Електромобилите направиха доста крачки напред в последните години, но все още не са новата вълна в транспорта, както на производителите им се иска да вярват. Пред тях стоят две големи спънки: ограниченият пробег и високата цена. И двете неща зависят пряко от само един компонент: батериите. Те са тежки, неефективни и толкова скъпи, че напълно обезсмислят покупката на електромобил в страните, където няма щедри държавни субсидии за това.

Съвсем скоро обаче положението ще се промени коренно, ако се вярва на двама американски учени. Доналд Садъуей, професор от MIT, и бившият му студент Чишао Ху твърдят, че са създали батерия от съвсем нов тип.

Макар и пак на основата на лития, тя складира близо три пъти повече енергия от конвенционалните батерии, и освен това себестойността й е с поне 20% по-ниска. В автомобилния свят тя може да направи това, което Apple направи при смартфоните, коментира един пазарен анализатор от Уолстрийт. Новата технология има още един плюс – не прегрява толкова, колкото сегашните батерии, и съответно не се нуждае от скъпи и тежки системи за охлаждане. Двамата изобретатели събраха достатъчно финансиране, включително от Бил Гейтс и от правителството на Сингапур, и сега твърдят, че разработката им е готова за пазара. Компанията им, наречена SolidEnergy, планира масово производство още от началото на 2016 година.

 

---

* Статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 54 / 2015