Хъбъл на 25 години

За най-забележителния телескоп в историята разказва Марек Кукула, астроном на Кралската обсерватория в Гринуич

21.05.2015 | 17:04 Редактор: Георги Стоянов
Хъбъл на 25 години

Аз съм доктор Марек Кукула и съм главен астроном тук в кралската обсерватория. Преди да дойда тук обаче аз бях астроном изследовател и използвах главно космическият телескоп Хъбъл.

Той е в орбита на стотици километри от повърхността на земята и се намира там от 25 години и доведе до революция в почти всички области на астрономията и астрофизиката с данните и снимките, които ни предостави.

Хъбъл беше изведен в космоса през 1990 с космическата совалка Discovery.

Известно е, че огледалото му беше перфектно, но както се оказа по-късно със сгрешена форма, така че NASA трябваше да изпрати екип от астронавти, за да инсталират допълнителна оптика, която да го коригира, така че снимките да са фокусирани.

Мисията беше изключително успешна и телескопът надмина всички очаквания, като издържа два пъти по-дълго, отколкото първоначално беше предвидено.

Наистина е трудно да изберете най-важните открития, които дължим на Хъбъл, защото на него дължим толкова много забележителни изследвания.

Предполагам, че едно от най-важните неща, което той направи, беше това, че ни помогна да разберем, че вселената освен, че се разширява от момента на Големия взрив, тя също така се разширява все по-бързо.

Това беше един от първите телескопи, които на практика направиха снимка на планета в орбитата на друга звезда. Той ни показа, как звездите и планетите се формират от облаци газ в космическото пространство.

В моята област на изследвания – центърът на големите галактики, той ни позволи да надзърнем почти до ръба на супер масивните черни дупки – изключително наситен и бурен регион в сърцето на тези далечни галактики.

Това са наистина вълнуващи открития, които промениха начина, по който гледаме на вселената и нашето място в нея.