Бивши служителки съдят Apple заради по-ниско заплащане спрямо това на мъжете

Компанията отвърна, че е ангажирана с равностойното възнаграждение

14.06.2024 | 14:55 Редактор: Беатрис Младжова
Бивши служителки съдят Apple заради по-ниско заплащане спрямо това на мъжете

Съдят технологичната компания Apple, защото плащала на над 12 хил. жени във фирмата по-малко, отколкото на мъжете, предаде Ройтерс.

Делото, заведено в щатския съд в Сан Франциско от две жени, работили в Apple повече от десетилетие, сочи, че компанията системно е плащала по-малко на служителките си в подразделенията за инженерство, маркетинг и AppleCare.

Apple базира началната заплата на служителите си на възнагражденията от старите им работни места или на техните "очаквания за заплата", което води до по-ниски възнаграждения за дамите, сочи искът. В делото също така се твърди, че системата за оценка на представянето на Apple, която компанията ползва, за да изчислява повишенията на заплатите и бонусите, е пристрастна и не е в полза на жените.

В изявление Apple посочва, че е ангажирана с равностойното плащане. 

"От 2017 г. Apple е постигнала и задържала равностойното плащане и всяка година си партнираме с независим експерт, който следи общите компенсации и възнаграждения и прави корекции, където е необходимо, за да се увери, че продължаваме да плащаме справедливо", казват от Apple.

От 2018 г. Калифорния забранява на работодателите да питат кандидатите за работа за историята на възнагражденията им, като целта е да се елиминират разликите в заплащането на база пол и раса.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС