Най-безопасните нови коли на пазара в Европа

Volkswagen Tiguan е сред популярните семейни кросоувъри

03.06.2024 | 10:26 Редактор: Толя Стоянова
Най-безопасните нови коли на пазара в Европа

Резултатите за безопасност на някои от новите модели коли, които се появяват на пазара в Европа, съобщи Euro NCAP. Това са Volkswagen Tiguan, Renault Scenic E-Tech, Maxus MIFA 7 и Ford Tourneo Custom, както и електромобилите Zeekr 001 и Zeekr X.

Volkswagen Tiguan е един от най-популярните семейни кросоувъри в Европа. През 2023 г. са продадени приблизително 169 000 екземпляра Tiguan, поради което кросоувърът влезе в челната десетка по продажби под номер 8. Според Euro NCAP моделът преминава перфектно всички тестове и отбеляза 5 звезди.

Отличен резултат демонстрира и електрическият миниван Maxus MIFA 7, който ще се продава в Европа от лятото на тази година. Създаден е от подразделение, собственост на SAIC Motor. Моделът разполага с 90 kWh батерия, способна да осигури пробег от 479 км.

В същото време Ford Toureno Custom премина теста с по-скромен резултат. Той е много по-достъпен от китайския си конкурент, защото е пасажерска версия на буса Ford Transit Custom. Ванът на Ford получи само 3 звезди от експертите в стандартната си версия и 4 звезди с допълнителния пакет за безопасност.

Най-интригуващ обаче се оказа резултатът от двата модела на китайската марка Zeekr, появили се през 2021 г. Гамата на автомобилния производител в момента включва само три модела, но те имат отлични продажби в Китай.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

Снимка: БГНЕС