Технически проблем отложи историческата мисия на Starliner с екипаж

Целта на пътуването е Международната космическа станция и обратно

07.05.2024 | 09:25 Редактор: Толя Стоянова
Технически проблем отложи историческата мисия на Starliner с екипаж

Часове преди изстрелването отложиха историческата първа мисия с екипаж на космическата капсула Starliner на Boeing, поради технически проблем с ракетата, предназначена да изведе кораба в орбита.

United Launch Alliance, съвместното предприятие на Boeing-Lockheed Martin Corp., което прави ракетата Atlas V, спря изстрелването, след като идентифицира неочаквано поведение с клапан в горната част на превозното средство, разкриха служители. Компаниите не са определили дата за следващия опит, съобщи главният изпълнителен директор на ULA Тори Бруно на пресконференция. Възможните дати за нов опит са 7 май, 10 май и 11 май.

Разследващите се опитват да определят дали трябва да се смени клапан, използван за регулиране на налягането. Boeing се готвеше да изстреля Starliner за първи път с човешки екипаж - астронавтите на НАСА Суни Уилямс и Бъч Уилмор. Мисията трябва да пътува до Международната космическа станция и обратно.

Астронавтите Бъч Уилмор и Суни Уилямс вече бяха на позиция вътре в Starliner, когато беше взето решение за спиране поради потенциален проблем. Очакваше се космическият кораб да излети от Кейп Канаверал във Флорида в понеделник вечер местно време и да се отправи към МКС. Мисията вече беше отложена от няколко години поради неуспехи в развитието на кораба.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС